Fakta: Maria Sjarapova

Född: Den 19 april 1987 i Njagan, Ryssland.

Bor: Bradenton, Florida, USA.

Meriter: Proffs sedan 2001. Har vunnit Franska mästerskapen två gånger (2012, 2014) och övriga grandslam-turneringar en gång (Wimbledon 2004, US Open 2006, Australian Open 2008). Tog OS-silver i London 2012. Var under en period 2005 rankad etta i världen.

Fakta: Meldonium

Meldonium är det verksamma ämnet i hjärtmedicinen Mildronate som utvecklades i Lettland och som enbart är godkänt i de baltiska länderna och i Ryssland.

Studier har visat att meldonium förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelceller och räknas därför som prestationshöjande.

Sedan meldonium blev dopningsklassat den 1 januari i år har flera hundra idrottare fastnat i tester.

29-åringen åkte fast för meldoniumdopning under Australian Open i januari. Sjarapova erkände att hon ätit meldonium under tio års tid för att behandla diabetes och lågt magnesiumvärde. Sjarapova sade att hon missat att substansen blev förbjuden vid årsskiftet.

Internationella tennisförbundet stängde av henne i två år, en dom som Sjarapova överklagade till Cas. Hon hade en förhoppning om att hinna bli friad före OS, men alla inblandade valde senare att få mer tid på sig att förbereda ärendet.

Flera elitidrottare som använt meldonium har friats, däribland den svenska löparen Abeba Aregawi. De hävdade att de slutat att äta meldonium före årsskiftet och hade dessutom väldigt små mängder meldonium i sina dopningsprov.

Frågan är om Sjarapova, som erkänt att hon missat att kolla på den nya listan med förbjudna medel, kan slippa undan bestraffning. Ryska tennisförbundets ordförande Sjamil Tarpisjtjev sade för en tid sedan att han trodde att Sjarapova kan spela igen i januari.