Fakta/Sanna Kallurs skador

2008: Skadad under utomhussäsongen, stressfraktur, sprang ändå OS i Peking, föll i semi. På hösten en stor operation i underbenet.

2009: Rehabträning.

2010: Comebackförsök 1: I maj i Palafrugell, Spanien. Juni i New York, Diamond League topptid på 100 m häck (12.78). Sprang lag-EM. Därefter nya skadeproblem.

2011: Rehabträning.

2012: Ny stor operation i underbenet. Rehabträning.

2013: Födde dottern Majken. Rehabträning.

2014: Comebackförsök 2: Tävling i Leksand 100 meter slätt. SM, 100 meter slätt (försök + final). Därefter fokus på uppbyggnadsträning. Nya skadeproblem och rehabträning.

2015: Comebackförsök 3: 31 januari i Karlsruhe, 60 m häck. Nya skadekänningar. Rehabträning och uppbyggnadsträning resten av året.

2016: Comebackförsök 4: Falun, 60 meter slätt, två lopp.

Det är Kallurs tränare, Torbjörn Eriksson, som avslöjar hur Kallurs väg till Rio ser ut.

– Vi kommer att träna så lite häck som möjligt och mer slätlöpning. Detta är hennes enda chans att undvika nya bakslag. Därför har vi gjort en träningsplanering som är mycket ovanlig inom friidrotten, säger Torbjörn Eriksson.

Han berättar att flera av Susanna Kallurs tidigare bakslag har berott på häckträning, som blivit för mycket belastning på benen.

– Löpning utan häckar går bra. Problemen har börjat när häckarna blivit ett stort inslag i träningen. Därför blir det nu mer löpning och mindre häcklöpning. Sanna får lita på sin tidigare häckteknik. Det är ovanligt på den här nivån att en friidrottare avstår själva specialtekniken och fokuserar mer på löpning. Men det är hennes enda chans om det ska bli OS.

Samtidigt som Susanna Kallur jublade efter sina två comebacklopp var Torbjörn Eriksson mer sammanbiten:

– Nu avvaktar vi de närmaste dagarna och ser hur hennes kropp reagerar. Det stora testet blir i maj när vi sätter in normalstora häckar. Sanna måste kunna springa i häck i juni för att vara OS-aktuell.

Den senaste tiden har det gått fort för Susanna Kallur. I november kunde hon inte gå utan smärta. En läkare gav besked att det inte var något problem med benet och rekommenderade smärtstillande tabletter. I december fick hon fart på benen – utan smärta.

På moln

– Då jag har otroligt glad och svävade på moln, berättar Sanna Kallur.

Nu var det dags för tävling. Ett ordinarie lopp samt ett extra beställningslopp.

– När första loppet kändes så bra ville jag springa igen för att få en tävlingsliknande situation med försök och final, säger Susanna Kallur som vann båda loppet före stora konkurrenten Elin Östlund, Örebro.

– Elin har haft en bra säsong bakom sig. Men nu tävlade vi i mitt hus och då ville jag att hon skulle få en utmaning.

Bra tider

Susanna Kallur var också riktigt nöjd med tiderna 7.42 och 7.45.

– Det är tider som jag skulle varit nöjd med när jag var som bäst åren 2006 till 2008.

Nu ser hon fram emot ytterligare tävlingar.

– Jag vill köra några lopp i vinter för att komma in i en tävlingssituation och få bort ringrosten. Det gäller att passa på nu när det känns så bra.