– Det är viktigt att ta turneringen som helhet seriöst.

Martin Baumann, vd i CHL.

Fakta: CHL

Luleå blev mästare i första upplagan av Champions Hockey League (CHL) 2014–15.

Frölunda vann turneringen förra spelåret.

Denna säsongs gruppspel pågår nu, med 48 lag i 16 trelagsgrupper. Finalen spelas 7 februari.

Nästa säsong kommer att innehålla 32 lag i åtta fyralagsgrupper, som avgörs före höstens nationella ligastart. De två bästa i varje grupp går till åttondelsfinal.

24 av platserna tilldelas de sex länder som grundade CHL (Sverige, Finland, Tjeckien, Tyskland, Schweiz och Österrike) enligt ett rankingsystem. Varje nation kan få med högst fem klubbar, plus eventuellt regerande CHL-mästarlag.

De åtta resterande platserna delas ut, ungefär som "wildcards", till klubbar i andra länder där man vill utveckla ishockeyn.

Frölunda, Färjestad, HV71, Linköping, Djurgården och Luleå är delägare i CHL.

Källa: CHL

Svenska klubbar har vunnit de två första upplagorna av Champions Hockey League (CHL), senast Frölunda i vintras. Men den svenska publikens intresse för turneringen har varit ljummet.

Nu tar klubbarna bakom CHL nya tag. Det är redan känt att antalet lag minskas från 48 till 32. Dessutom övergår man nu till kvalificering på enbart sportsliga grunder.

– Det är viktigt att ta turneringen som helhet seriöst, säger schweizaren Martin Baumann, vd för CHL.

Varje nation får högst fem platser, regerande CHL-mästaren oräknad. Från Sverige kommer då lagen i SM-finalen, ettan och tvåan i SHL-tabellen, samt den semifinalist som slutade högst i ligan att få spela i CHL. Om några sammanfaller, fortsätter rankingen med ligaplaceringar.

Ett av skälen för att minska antalet lag är drömmen om att en gång få med klubbar från den ryskstyrda ligan KHL, som redan har ett späckat spelprogram.

– De har velat kliva in senare i turneringen, men det har vi sagt bestämt nej till, säger Anders Ternbom, ordförande i CHL.