Bakgrund: Abeba Aregawis dopning

Den 29 februari uppgav Svenska friidrottsförbundet i ett pressmeddelande att Abeba Aregawi är avstängd tills vidare på grund av ett positivt dopningsprov.

Löparstjärna blev testad utanför tävling i Etiopien i mitten av januari. A-provet innehöll spår av den förbjudna substansen meldonium, ett preparat som förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelceller.

Meldonium fanns på antidopningsbyrån Wadas bevakningslista förra året och blev svartlistat den 1 januari.

Svenska friidrottsförbundet hade känt till det positiva provsvaret i två veckor men ombetts av det internationella förbundet att inte gå ut med det.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) stoppade omedelbart det ekonomiska stödet till Abeba Aregawi. Dagen efter meddelade Hammarby Friidrott att Aregawi utesluts ur klubben.

På onsdagen kom beskedet att även B-provet var positivt och Abeba Aregawi kan stängas av i upp till fyra år. Svenska friidrottsförbundet har som policy att fördubbla avstängningstiden, vilket skulle kunna innebära att Aregawi stoppas från landslagsuppdrag i upp till åtta år.

Efter avslöjandet om Aregawi har det blivit känt att fler idrottare misstänkts för dopning med meldonium, bland dem den ryska tennisstjärnan Maria Sjarapova.

Fakta: Abeba Aregawi

Född: den 5 juli 1990 i Adigrat, Etiopien.

Gren: 1 500 meter.

Främsta meriter: VM-guld 2013, inomhus-VM-guld 2014, inomhus-EM-guld 2013, EM-silver 2014, femma i OS 2012. Vann Diamond League-serien 2012 och 2013.

Övrigt: Blev svensk medborgare sommaren 2012, men tävlade för Etiopien vid London-OS samma år.

På tisdagen kom svaret på B-provet för 1 500-metersstjärnan, och precis som A-provet visade det spår av det förbjudna ämnet meldonium.

Aregawi sade inledningsvis att hon inte visste hur hon fått i sig den nyligen förbjudna substansen, men kan nu härleda det till tabletter som hon fått av en läkare i Etiopien och som hon trodde var vitaminer.

Förbundskapten Karin Torneklint är förvånad över att Aregawi tagit ett förbjudet ämne.

– Hon är väldigt noga med vad hon äter, säger Torneklint och menar att Aregawi är skeptisk till att ens ta vätskeersättning utan att kolla upp det först.

Aregawi var inbjuden att delta vid friidrottsförbundets pressträff på onsdagen, men valde att avstå.

– Personligen tror jag inte att hon orkar, säger Torneklint.

Svårt med kontakten

Etiopiskan Abeba Aregawi blev svensk medborgare sommaren 2012, men tävlade inte för Sverige förrän 2013 då hon tog VM-guld. Sedan hon blev svensk medborgare har Aregawi fortsatt att bo större delen av året i Etiopien för att träna. Torneklint berättar att det varit svårt att få en bra relation med Aregawi, dels för att hon mest befunnit sig i Etiopien, dels på grund av språkförbistringar.

– Det blev bättre de två senaste åren då jag också kommit hennes managementbolag närmare. Det senaste mötet jag hade med henne var i december och då hade alla bitar fallit på plats med tränare och fysio. Därför kom det här som en blixt från en klar himmel, säger Torneklint.

– Jag vet inte om jag kunnat hantera situationen på något annat sätt. Men om det varit så att jag kunnat förhindra det här om vi haft en ännu bättre relation – det kan bara hon svara på.

Aregawi är avstängd under utredning och riskerar fyra års avstängning. Svenska friidrottsförbundet kommer sedan att fördubbla avstängningstiden för landslagsuppdrag.

Utredningen görs av den svenska dopningskommissionen. När det har skett har löparstjärnan två veckor på sig att komma med ett yttrande innan dopningsnämnden fattar beslut om bestraffning. Det kan ta upp till två månader.

Inte längre i landslaget

Kontakten mellan friidrottsförbundet och Aregawi är nu bruten, eftersom Aregawi inte längre är med i landslaget.

– Hon har sagt att hon ska samarbeta med IAAF (internationella friidrottsförbundet) i deras större utredning av dopning i Etiopien. Så om vi kan kommer vi att bidra med information, säger Stefan Olsson, generalsekreterare i friidrottsförbundet.

Hennes klubb Hammarby Friidrott avslutade samarbetet med Aregawi när dopningsbeskedet kom.

"Men de i föreningen som stått henne nära kommer även fortsättningsvis finnas som stöd för människan Abeba", skriver klubben på sin webbplats.