Fakta: Islands väg till åttondelsfinal

1–1 mot Portugal på Stade Geoffroy-Guichard i Saint-Étienne.

1–1 mot Ungern på Stade Vélodrome i Marseille.

2–1 mot Österrike på Stade de France i Paris.

Fakta: Så spelas åttondelsfinalerna i EM

Lördag

15.00: Schweiz–Polen.

18.00: Wales–Nordirland.

21.00: Kroatien–Portugal.

Söndag

15.00: Frankrike–Irland.

18.00: Tyskland–Slovakien.

21.00: Ungern–Belgien.

Måndag

18.00: Italien–Spanien.

21.00: England–Island.

Allianz Riviera i Nice på måndag klockan 21.00. Det är då Island ställs mot England, det är då herrlandslaget ska genomföra – och förhoppningsvis vinna – deras första åttondelsfinal i ett mästerkap.

Lars Lagerbäck har varit i liknande situationer tidigare.

Inte spelarna.

Förbundskaptenen vet därmed att det mentala kommer att vara en av flera avgörande faktorer om mästerskapet i Frankrike ska ta slut eller fortsätta med spel i kvartsfinal.

Kopierat Svensson?

Under fredagens presskonferens i Annecy redogjorde han öppet för hur han jobbar med att förbereda sina spelare på vad som väntar.

Tillvägagångssättet är likt det Tommy Svensson använde inför Sveriges åttondelsfinal mot Saudiarabien i VM 1994 i USA, när den dåvarande svenske förbundskaptenen valde att läsa dikten "I rörelse" av Karin Boye.

Lagerbäck använder citat från kända människor.

– Det är ett av många som vi använder oss av. Vi har ett från (Albert) Einstein: "Om du inte kan förklara det enkelt, så förstår du det inte tillräckligt bra", säger han.

– De får alltid något men jag vet inte om det betyder något.

Just den lilla detaljen kanske inte är helt avgörande, enligt Lagerbäck, och följer upp med ett resonemang kring andra delar av Islands förberedelser, där tydlighet i arbetet – på och vid sidan av planen – är det väsentliga.

– Det viktigaste jobbet gör man under träningarna, och har man ett välorganiserat lag så vet de alltid vad de ska göra. Det är min erfarenhet, säger han.

– Vi har många bra karaktärer i laget. Vi hade ett lagmöte i går (i torsdags) och de sade saker om att inte vara nöjda, att de bara har tagit första steget. Vi hjälper varandra, spelarna och ledarna.

"Har en chans"

Tillsammans ska Island försöka ta klivet till kvartsfinal.

För att lyckas med det anser Lars Lagerbäck att offensiven måste vara vassare än vad den har varit i gruppspelet mot Portugal (1–1), Ungern (1–1) och Österrike (2–1).

– Vi är inte nöjda med hur vi har spelat i offensiven. Vi tog några steg mot Österrike men är inte nöjda med det. Vi vill ta ytterligare steg mot England, säger han.

– Vi har alltid en chans, hur stor den är kan vi diskutera länge men de här killarna har visat att de kan få bra resultat. Man siktar alltid på att gå så långt som möjligt. Om vi tar oss till kvartsfinal vore det en fin prestation, och vi ska göra allt vad vi kan för att lyckas.