De fyra högst rankade ligorna i Europa garanteras fyra platser i mästarturneringens gruppspel. I den nuvarande utformningen av Champions League har de tre topprankade ligorna – den spanska, engelska och tyska – tre gruppspelsplatser, dessutom får det lag som slutar fyra i respektive liga en kvalplats.

Den fjärderankade ligan, för närvarande den italienska, har i nuläget två direktplatser till Champions League.

Uefas tävlingsdirektör Giorgio Marchetti sade enligt nyhetsbyrån Reuters att det även i fortsättningen kommer att spelas kvalmatcher till Champions League, och att gruppspelet kommer att fortsätta att bestå av 32 lag. Fyra platser – i stället för fem som det är nu – ska sättas av för mästare från mindre ligor, till exempel allsvenskan, enligt Marchetti. Lagen från de mindre ligorna behöver spela kvalmatcher för att ta sig in i gruppspelet. Uefa skriver dock på sin webbplats att detaljerna för hur de övriga gruppspelsplatserna ska fördelas ska klargöras senare under året.

Dessutom meddelar Uefa att prispengarna i Champions League ska fördelas mer fördelaktigt för de lag som går långt i turneringen.