Coe ringde upp Eriksson sedan BBC tagit fram uppgifter om kopplingar mellan Coe och Eugene, genom sportföretaget Nike som Coe är ambassadör för.

På torsdagskvällen meddelade dock Sebastian Coe att han frånsagt sig rollen som ambassadör för Nike – en roll han haft i 38 år – eftersom "det skadar förbundet".

Coe har tidigare sagt att det inte finns någon intressekonflikt och att det var den förre IAAF-ordföranden Lamine Diack som drev igenom beslutet att ge Eugene VM utan att låta andra kandidera.

– Coe sa tlll mig att hans uppfattning var att processen var oetisk och icke-transparent, och att han själv stått för en öppen process ända till IAAF-mötet i Peking då det presenterades ett fantastiskt erbjudande från Eugene.

– Han sa att han satt in alla resurser som finns i IAAF för att vända på alla stenar och inte tvekar att överlämna uppgifter.

Inte lämpligt av Coe

Eriksson berättar att han sagt till Coe att han anser att det i stället måste till en oberoende granskning.

– Man måste tvätta ut det här. Det räcker inte med att sopa.

Den förre IAAF-ordföranden Diack och flera andra IAAF-knutna personer polisutreds för misstankar om mutbrott i samband med den ryska dopningsskandalen.

TT: Tror du på det nya ledarskapet i IAAF med Coe i spetsen?

– I avvaktan på att jag får en oberoende utredning gör jag det, för jag ser inget annat alternativ. Men jag vill inte utfärda några fribrev.

TT: Var det lämpligt att Coe avlönades av Nike?

– Inte enligt min uppfattning. Kopplingen är bekant och det var hans beslut om han ville fortsätta att bära den kvarnstenen runt halsen.

Inte med mössan i hand

Eriksson anser att man bör avlöna ordföranden, för att slippa tveksamma inkomstkällor. Han är själv avlönad ordförande i RF.

– I RF är det ordning och reda, det är öppet och transparent.

Det är tveksamt om beslutet att ge friidrotts-VM till den amerikanska staden skulle rivas upp för att ge exempelvis Göteborg chansen att kandidera. Eriksson är heller inte säker på att Göteborg vill få en ny chans.

– Man tror att Sverige och Göteborg står med mössan i hand och ber om att få en ny chans. Det är inte självklart, möjligen om det är ett nytt ledarskap.