Fakta: Michelle Coleman

Född: 31 oktober 1993.

Från: Vallentuna.

Klubb: Spårvägen.

Längd: 186 centimeter.

Meriter: Långbana: VM-silver 4x100 m medley (2015), EM-guld 4x100 m frisim (2014), EM-silver 4x200 m frisim (2014), EM-silver 4x100 m medley (2014), EM-brons 100 m frisim (2014), EM-silver 4x100 m frisim (2012). Kortbana: EM-silver 4x50 m frisim (2013), EM-brons 50 m ryggsim (2013), EM-brons 4x50 m medley (2013).

Aktuell: Simmar SM i Norrköping som är den sista tävlingen före OS, där hon simmar 100 och 200 meter frisim samt lagkapperna för Sverige.

Det är fullt av OS-simmare på Centralbadet i Norrköping. Sarah Sjöström får de största rubrikerna som det stora OS-hopp hon är. Men i bakgrunden – på andra siden jordklotet – har Michelle Coleman tagit stora kliv under det senaste året.

Från att bara varit klar för lagkapperna på OS är Coleman sedan en tid tillbaka även uttagen att simma 100 och 200 meter frisim.

I juni persade hon med 1.55,88 på 200 meter i Rom, vilket är den åttonde snabbaste tiden i världen i år. I april krossade hon sitt personbästa på 100 meter.

– Det är jätteskönt att komma in till OS med det i bagaget, säger hon.

Blivit harmonisk

Under SM:s första dag slutade hon väntat tvåa bakom Sjöström på 200 fritt, och tiden 1.56,12 var hennes tredje snabbaste någonsin.

– Jag vill egentligen inte ha så mycket svar här, jag tycker att jag fick bra svar i Rom. Då kände jag att jag har tränat rätt, säger hon.

Det låter på Michelle Coleman som att allt har klaffat. Hon har hittat den där glädjen som försvann lite under VM i Kazan förra året, där det individuellt inte blev någon succé.

– Jag känner mig som en helt annan människa än i Kazan. Det var liksom, det var en annan Micha, då var jag sjuk innan på SM och det var kaos. Nu känner jag mig i harmoni.

Mer kontroll på simningen

Anledningen stavas månader av bra träning på Guldkusten i Australien, där hon precis som tidigare har tränat med en grupp som leds av Denis Cotterell. Men den här gången var hon där i åtta månader – i stället för åtta veckor.

– Man tränar ute, det är sommar, det är bara en jätteskön miljö. Vi har tränat mycket på att simma på tävlingsfart, och jag har mer börjat känna igen min simning och vet vad jag ska göra för att det ska gå fortare. Jag har mer kontroll, förklarar hon.

Coleman valde dessutom att stå över EM för att fortsätta träningen i Australien.

– Jag är glad att jag gjorde det. Visst var det lite trist med EM, men samtidigt så vill jag ju att det ska gå fort på OS.

Frågan är hur fort det kan gå för Michelle Coleman.

Plats åtta på världsrankningen är bra, men det är stenhårt i toppen och att nå en final är tufft bara det. Samtidigt tror inte Coleman att det kommer att vara världsrekordfart på 200 meter, utan att det blir ett taktiskt lopp.

– Det kommer att vara huvudenas tävling. Den som är först till 100 vinner inte alltid. Det är ett skitkul lopp, lite önskar jag att jag kunde sitta på läktaren och kolla på det.