Fakta: Sidney Crosby

Född: 7 augusti 1987 i Halifax, Kanada.

Längd/vikt: 180 cm/91 kg.

Främsta meriter: OS-guld 2010 och 2014, Stanley Cup-seger 2009, VM-guld 2015, JVM-guld 2005, Art Ross Trophy (vinnare av NHL:s poängliga) 2007 och 2014, Hart Trophy (NHL:s bäste spelare) 2007 och 2014, Trippelguldklubben (OS, VM, Stanley Cup) 2014.

Redan 21 år gammal tog Sidney Crosby sin första Stanley Cup-buckla efter att ha varit i final för andra gången.

Då såg allt ut att gå så lätt för supertalangen som, precis som några andra, hade fått stämpeln "The Next One" på sig.

En travestering på Gretzkys smeknamn "The Great One" och som några av de största talangerna i kanadensisk ishockey också hade fått före honom.

Men aldrig lyckats leva upp till.

Som Eric Lindros och Paul Kariya.

Problem med hjärnskakningar

För Crosby såg hjärnskakningsproblemen under tre säsonger, mellan 2011 och 2013, ut att sätta stopp.

Därför skulle en andra Stanley Cup-seger bli den största för honom. Det gjorde han klart redan inför finalserien.

– Det här är större än för sex-sju år sedan. När man har gått igenom de där sakerna uppskattar man det här ännu mer, sade Crosby på den stora mediedagen inför finalserien mot San Jose.

Med en 3–1-ledning i ryggen kan Pittsburgh avgöra på hemmaplan natten till fredagen, svensk tid.

Och Crosby är dessutom favorit till att plocka hem MVP-priset som slutspelets mest värdefulle spelare.

Kejsarpingvinen

Crosby har inte gjort det genom att ösa in poäng – han är tvåa i Pittsburghs interna poängliga med 17 poäng (6+11) på 22 matcher och åtta totalt i slutspelet – utan genom att göra annat briljant. Som att sätta upp lagkamraterna, dominera i tekningscirkeln och leda sitt lag.

Den perfekte lagkaptenen. Kejsarpingvinen.

Och hyllad av den störste:

– Jag ser honom ofta för jag beundrar hans sätt att spela. Det är ingen hemlighet, jag tycker han är den bäste spelaren inom ishockeyn. Han ser spelet på rätt sätt, det har han alltid gjort, sade Wayne Gretzky tidigare i veckan till Sportsnet.

– Han har det där lilla extra i passningsspelet, som speluppläggare och i att göra lagkamraterna runt sig så mycket bättre. Killar som Bobby Orr och Mario Lemieux gjorde det, och Crosby gör det.

Lemieux, som är Pittsburghs ägare, vann två Stanley Cup-titlar med Penguins. Nu kan Crosby, 28 år gammal, göra detsamma.

– Med allt han har gjort vore det speciellt. Jag är nära vän med honom och hans familj och som ägare har han gett oss den här möjligheten att lyckas, sade Crosby inför finalserien.