Fakta: De svenska lagen i Curling-VM

Herrar:

Niklas Edin (skip), Oskar Eriksson, Kristian Lindström, Christoffer Sundgren.

Reserv: Henrik Leek.

Coach: Fredrik Lindberg.

VM avgörs i Basel, Schweiz, 2-10 april.

Damer:

Margaretha Sigfridsson (skip), Maria Prytz, Christina Bertrup, Maria Wennerström.

Reserv: Agnes Knochenhauer.

Coach: Fredrik Hallström.

VM avgörs i Swift Current, Kanada 19-27 mars 2016.

Två av Sveriges mest rutinerade skippers får förtroendet av förbundskaptenen Peja Lindholm. Både Edin och Sigfridsson har en samling mästerskapsmedaljer av olika valörer och ledde landslagen vid OS i Sotji för två år sedan.

"Lag Edin har varit överlägsna i Sverige under säsongen enligt världsrankingen. De visade takterna på EM och inte minst på SM i Piteå. Där visade de en otrolig hög lägsta nivå blandat med riktiga killerstenar. Nu har de också en period av mer vila än tidigare under säsongen och då kan de också både finslipa teknik samt ladda batterierna för fullt. Vi vet vilket facit de har på internationella mästerskap och det finns inget som säger att det blir annat den här gången", påpekar Lindholm in ett pressmeddelande.

"På damsidan var det länge jämnt till uttagningen, som baserades på säsongens världsranking. Det blev klart att lag Sigfridsson var högst rankad till uttagningen och därmed kvalificerade de sig till VM. Laget har haft en ganska strulig säsong där de endast haft några tävlingar mer ordinarie lag. På slutet har laget spelat med ordinarie uppställning och både resultat och prestation har höjts markant."