Fakta: Så fortsätter OS-kvalet

Lördag 5 mars: Sverige–Schweiz, Norge–Nederländerna (båda 19.30).

Onsdag 9 mars: Schweiz–Norge, Nederländerna–Sverige (båda 19.30).

Resultat hittills: Sverige–Norge 1–0, Nederländerna–Schweiz 4–3.

Endast det främsta laget i gruppen går till OS.

Hamnar två lag på samma poäng avgörs det på inbördes möte. Hamnar tre lag på samma poäng görs en ny tabell med de berörda lagen där man först räknar poäng, målskillnad och sedan flest gjorda mål. Går det fortfarande inte att skilja lagen åt går man till den totalt målskillnaden i alla matcher.

Tyskland och Frankrike blev OS-klara i och med VM i somras.

Totalt kommer damernas fotbollsturnering under OS att ha tolv deltagande nationer. Utöver Tyskland och Frankrike är Brasilien, Colombia, Sydafrika, Zimbabwe, Nya Zeeland, USA och Kanada OS-klara.

Övriga:

Asien: Två platser. Sex lag gör upp i en miniturnering i Osaka i Japan den 29 februari till 9 mars.

Det var många frågetecken som skulle rätas ut när Sverige påbörjade kvalresan mot OS mot Norge på Stadion Woudestein.

Hur långt har laget tagit sig sedan VM-debaclet i somras? Hur väl står sig det nya 4–3–3-systemet mot riktigt bra motstånd? Är detta ett lagbygge som är stabilt nog för att kunna segla hela vägen från Rotterdams hamn till Brasilien?

Förberedelserna inför kvalet i Rotterdam bådade gott. I stället för gamnackar och tungsinne har sång och skratt präglat de svenska träningarna. Pia Sundhage och assisterande förbundskaptenen Lilie Persson har manat på sina spelare att gå rakt mot mål, i djupled, att titta framåt och inte bakåt.

Och det föll väl ut direkt.

"Blev lite paff"

Redan i den tredje matchminuten startade målvakten Hedvig Lindahl ett anfall med en långboll som gick via Lotta Schelin till Olivia Schough till vänsterbacken Magdalena Eriksson som med ett inlägg från fram till Lisa Dahlkvist som nickade in 1–0 till Sverige.

– Jag blev ganska ren så jag blev lite paff över att jag fick bollen, och tryckte dit den med huvudet, säger Dahlkvist.

29-åringens karriär har varit långt ifrån spikrak. Från att ha varit en av Sveriges bästa spelare under VM 2011 hamnade hon när Sundhage tog över landslaget i någon sorts frysbox och har fått kämpa för att ta tillbaka sin plats på det centrala mittfältet.

– Det har varit en jobbig resa så klart, att sitta på bänken efter att man har fått spela mycket i VM. Sedan att börja jobba om, och få förtroende från en ny tränare. Men att till slut få det och kunna spela som jag gör nu. Det känns så otroligt skönt.

Schweiz nästa

Sverige var det bättre laget inledningsvis, men tappade kommandot mot slutet av den andra halvleken. Det svenska passningsspelet tappade i precision och norskorna började stänga till där de blågula försökte slå bollar i djupled. Norge pressade på för ett kvitteringsmål, men Sverige lyckades hålla undan.

– Jag gjorde inte samma misstag som jag gjorde mot Nigeria (i VM då det blev 3–3), säger Pia Sundhage.

– För mot Nigeria blev jag väldigt taktisk och detaljrik. Nu gick vi oerhört mycket på känsla.

Den svenska OS-drömmen lever i allra högsta grad. I nästa match, på lördag, väntar Schweiz som förlorade sin premiär mot Nederländerna med 3–4.

– Den här starten, både starten på matchen och kvalet. Det har varit go' stämning och bra träningar. Det känns som att mmm, vi är på gång, säger Sundhage.

– Det krävs det här och kanske lite till för att det ska bli bra mot Schweiz.