Fakta: Sverige OS-mittfältare

Emilia Appelqvist, Djurgården, 12 landskamper/1 mål,

Kosovare Asllani, Manchester City, 83/25,

Lisa Dahlkvist, Kif Örebro, 110/11,

Elin Rubensson, Göteborg, 31/0,

Caroline Seger, Lyon, 151/23.

Fakta: Sveriges spelschema i OS

3 augusti: OS-premiär mot Sydafrika i Rio de Janeiro, 18.00 (svensk tid).

7 augusti: Match mot Brasilien i Rio de Janeiro, 03.00.

10 augusti: Match mot Kina i Brasilia, 03.00.

12 augusti: Ev kvartsfinal.

16 augusti: Ev semifinal.

19 augusti: Ev final eller bronsmatch.

Ettan och tvåan i de fyra grupperna i OS går vidare till kvartsfinal.

Fakta: Lisa Dahlkvist

Född: den 6 februari 1987.

Position: Mittfältare.

Landskamper/mål: 110/11.

Klubbar: Kif Örebro (2016–, 2015 samt 2002–2006), Paris Saint-Germain (2015–2016), Avaldsnes, Norge (2014), Tyresö (2012–2014), Göteborgs FC (2010–2011), Umeå IK (2006–2009), Adolfsbergs IK (moderklubb).

Främsta meriter: VM-brons 2011, 4 SM-guld (Umeå, 2006, 2007, 2008, och Tyresö 2012), Champions League-final med Tyresö 2014.

Be någon beskriva ett typiskt svenskt fotbollslandslag och det är pengarna tillbaka på att personen börjar prata om starkt försvarsspel. Ber du mer specifikt någon insatt att beskriva damernas landslag så nämns förmodligen också vindsnabba forwards som Sofia Jakobsson och Lotta Schelin.

Men nu, i Rio de Janeiro 2016, är det dags att börja snacka mittfält.

– Vi spelar ju mer genom mitten nu och hittar varandra mycket mer i uppspelsfasen. Vi är ju säkert med två–tre gånger innan vi kommer upp i ett anfall och det är ju väldigt kul för oss på mitten. Det blir inte lika mycket spring. Det känns väldigt roligt att spela den här fotbollen, säger Dahlkvist.

"Funkar jättebra"

Tillsammans med Caroline Seger, fram tills nyligen Dahlkvists lagkamrat i Paris Saint-Germain, har Dahlkvist under det senaste året utgjort stommen i tremannamittfältet. Nu har förbundskapten Pia Sundhage flyttat ner Kosovare Asllani från anfallet till mittfältet och dessutom finns Emilia Appelqvist och Elin Rubensson i truppen.

– Det är riktigt kul när vi spelar på träningarna, alla funkar jättebra tillsammans. Det spelar inte någon roll vilka konstellationer det är, och det gör väldigt mycket. Sedan vi vet också varandras kvaliteter och kan spela in varandra i rätt situationer, säger Dahlkvist.

– Vi har hittat positionerna väldigt bra, spelar mycket på ett och två tillslag och känner närheten till varandra. Det är väl mest det som är den stora skillnaden, att vi har hittat var vi ska ligga och vilka ytor vi vill åt. Och med snabba forwards är det bra att vara så här bra passningsspelare.

Tillbaka i Örebro

Dahlkvist själv hann precis landa i Örebro innan det var dags att bege sig till Brasilien och OS. Efter ett år i Paris och PSG valde hon och familjen att flytta tillbaka hem igen. Till uppväxtstaden och till Kif Örebro, där Dahlkvist egentligen tänkt att spela hela 2015 men som hon lämnade redan efter ett par månader när utlandsäventyret blev möjligt.

– Vi hade kvar vår lägenhet, så det var väldigt smidigt. Det gick på en dag så var man tillbaka i samma igen.

Kontraktet med Örebro gäller i nuläget säsongen ut, så frågan är om det blir hemflytt på riktigt den här gången eller om det bara blir en mellanlandning igen.

– Vi får se lite var Örebro vill i sin satsning och så. Det är svårt att säga mitt i en säsong.

TT: Hur ser du tillbaka på tiden i Paris?

– Det var verkligen roligt att jag tog chansen och gjorde det. Och även att det gick så bra, att jag fick spela väldigt mycket och verkligen känna på proffslivet i en stor klubb. Det var perfekt tajming.