Fakta: Nordiska medaljkampen

Ingen av de nordiska läderna kom speciellt högt upp i medaljligan i Roi de Janeiro. Här är resultaten:

Danmark, plats 28: 2 guld, 6 silver, 7 brons.

Sverige, plats 29: 2 guld, 6 silver, 3 brons.

Norge, plats 74: 0 guld, 0 silver, 4 brons.

Finland, plats 78: 0 guld, 0 silver, 1 brons.

Island tog inga medaljer i Rio de Janeiro.

De dubbla regerande OS-mästarna Frankrike var storfavoriter inför finalen. Danmark har aldrig tidigare tagit medalj i OS på herrsidan (även om damerna har tre guld och två brons), medan Frankrike de senaste åren radat upp mästerskapsmedaljer. De två senaste stora finalerna som länderna mötts i – VM 2011 och EM 2014 – har också slutat med franska segrar.

Dessutom vann Frankrike i gruppspelet med 33–30.

– Ingen trodde att vi kunde vinna, men i dag kämpade vi i sextio minuter och nu står vi här med guldet. Vi har förlorat så många matcher mot Frankrike, men att vi vinner finalen är vansinnigt, säger Henrik Toft Hansen.

Bra försvar

Frankrike började med störst självförtroende, rullade på med sitt fina växelspel men fick aldrig riktigt något grepp om matchen. Det danska försvaret med bröderna Toft Hansen – Henrik och René – i centrum storspelade. Samtidigt var danskarna sylvassa i de lägen de fick.

Långhårige stjärnan Mikkel Hansen, till vardags lagkamrat med flera av de franska stjärnorna i Paris Saint-Germain, ledde laget framåt och stod för åtta mål och fyra målgivande framspelningar.

Danmark gick upp i en femmålsledning i andra halvleken. Frankrike närmade sig på slutet, men danskarna lyckades hålla undan.

– Jag tycker att vi har gjort det perfekt i den här turneringen. Jag har inte fattat det än, vad som hänt de här senaste veckorna. Man har ju själv suttit och kollat på tv när Sverige har spelat OS-finaler och tänkt att det skulle var kul att stå där själv. Vi körde gasen i botten i dag och så fick vad man se vad som händer, säger Henrik Toft Hansen, som har familj tillsammans med den svenska handbollsspelaren Ulrika Ågren.

Bästa nordiska nation

Tyskland besegrade Polen med 31–25 i kampen om bronset.

Finalen får en sur eftersmak även för svensk del. Guldet innebär att Danmark med två guld, sex silver och sju brons passerar Sverige i medaljligan och blir bästa nordiska nation i Rio de Janeiro – en titel Sverige såg ut att knipa efter Jenny Rissveds guld i mountainbike.

– Självklart är jag jättenöjd. Det var därför vi kom till Rio, för att vinna medaljer, säger Toft Hansen, även om han inte bryr sig så mycket om att slå Sverige i medaljligan.

– Nej, det bryr jag mig inte om. Jag är jätteglad om det går bra för Sverige, så länge de inte möter Danmark,