Bakgrund: Debatt om syrgas i idrott

Så kallade höghöjdshus, med konstlat inställd syremängd i luften, har länge varit ett diskussionsämne inom främst uthållighetssporter. Nu har syrgasutrustning uppmärksammats sedan bland andra finländska skidåkare setts träna med syrgasmasker och tuber.

Många fruktar att det också inom en nära framtid ska börja användas i tävlingssammanhang. Företeelsen är inte förbjuden men Norges Idrottsförbund (Nif) vill ändra på det och har skickat en formell skrivelse till Internationella olympiska kommittén (IOK) och antidopningsorganisationen Wada med krav på förbud.

Wadas grupp för dopinglistan behandlade frågan i slutet av förra veckan och håller fast vid sin tidigare slutsats. Metoden platsar inte på dopinglistan men man rekommenderar de internationella förbunden att sätta stopp för metoden i sina tekniska regler.

Internationella olympiska kommittén, IOK, har förbjudit användandet av syrgasmasker under OS i Rio. Förbudet gäller både träning och tävling.

Det var när det finländska skidlandslaget plötsligt syntes träna med syrgasmasker och tuber som styrelsen för Norges Idrettsforbund reagerade och krävde att IOK och Wada skulle förbjuda tilltaget. Petter Northug hakade på och dömde ut maskerna, Charlotte Kalla tyckte att det lät "som om Darth Vader var bakom dem i spåret" och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson applåderade initiativet från Norge.

Frölunda har syrgas

Oskar Frånberg, som forskat just kring syrgas och träning ur både ett hälso- och ett elitidrottsperspektiv, förstår inte riktigt alla upprörda röster.

– Jag har full förståelse för diskussionen, men om jag får gissa så tror jag mest det finländska landslaget är ute efter att provocera. Vi vet ju att man får väldigt ökad prestationsförmåga akut av syrgasen, och det hade såklart blivit konstigt om man fick tävla med det. men att använda det under träning görs i väldigt många fall redan, allt från roddlandslaget till Frölunda i SHL-hockeyn använder sig av syrgas, säger Oskar Frånberg, som tillsammans med läkaren Peter Lindholm på Karolinska Institutet ligger bakom tekniken med syrgasmasker.

– Vi gjorde en studie med damlandslaget i rodd där vi bytte ut två intervallpass till träningspass med syrgas och visade att syreupptagningsförmågan ökade med tre procent.

Vadmuskel

Det innebär att kroppen orkar mer, man kan träna hårdare, återhämta sig snabbare och helt enkelt klarar av att pressa ur sin kropp lite extra.

Men var går då gränsen mellan träningsmetoder och överkurs?

RF:s ordförande Björn Eriksson har sin definition klar.

– Varje enskilt specialidrottsförbund ansvarar för sina regler medan vi på RF-nivå måste vara tydliga med det ideologiska. Att det inte ska tillåtas på tävling anser vi är självklart. Allt leder vidare. Vad gör vi om någon kommer på någon grej som elektroniskt stimulerar vadmuskeln. Ska vi montera den på alla aktiva? Det finns såklart gränser, säger han.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har sedan OS i Salt Lake City 2002 haft förbud av användning av syrgasmasker under de olympiska spelen, både i tävling och i träning.

"Det är bra att IOK står upp för den rena idrott som understryks i Agenda 2020 och som vi alla vill ha. Det skickar tydliga signaler. Nu hoppas vi att de internationella idrottsförbunden följer efter", säger Stefan Lindeberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté, i ett uttalande.