Fakta: Granskade med algoritm

Buzzfeed och BBC har byggt sin granskning på läckta dokument och en stor mängd intervjuer.

Dessutom har Buzzfeed med hjälp av en algoritm analyserat spel på 26 000 matcher som spelats de senaste sju åren.

Algoritmen identifierade 15 spelare som regelbundet förlorade matcher där ett omfattade spelande på ett visst resultat hade haft en påfallande stor inverkan på oddsen – en varningsflagga om att det kan röra sig om matchfixning.

Källa: Buzzfeed

Det rör sig om 16 spelare som varit rankade topp 50 i världen, varav några vunnit grand slam-turneringar, enligt hemliga dokument som BBC och Buzzfeed tagit del av. Spelarna misstänks för att ha lagt sig i matcher där det spelats på att de skulle förlora.

Trots anmälningarna till tennisens särskilda organ som utreder spelrelaterat fusk, TIU, så har inga av spelarna stängts av eller bötfällts. Mer än hälften av dem kommer att spela i Australian Open som precis inletts.

Världsettan Novak Djokovic erkänner att han 2007 fick ett erbjudande om att tjäna motsvarande 1,7 miljoner kronor om han förlorade en match i första omgången i ATP-turneringen i St Petersburg.

– Vi förkastade det direkt. Jag fick aldrig ens frågan direkt till mig, säger han enligt AFP.

– Det kändes hemskt, för jag vill inte bli kopplad till sånt här.

Årets Australian Open sponsras av ett spelbolag.

– Ärligt, jag tycker att det är på gränsen, säger Djokovic.

"Kändes jättekonstig"

Även Sofia Arvidsson, som nyligen avslutade karriären, har fått ett erbjudande.

– Det skulle vara att jag fick pengar mot att jag skulle förlora en match med vilje. Jag fick ju aldrig reda på vilken match det var men jag skulle få 300 000 dollar om jag förlorade i en lägre kategori av tävling på WTA-touren, säger hon till SVT Sport.

– Det kändes jättekonstig. Man visste ju att det var något konstigt med det hela. Då hade jag fått reda på att om någon kommer med sådana förslag så måste man rapportera det till WTA direkt och det gjorde jag.

De nu läckta dokumenten är ett resultat av en utredning som inleddes efter en misstänkt läggmatch mellan den förre ryske världstrean Nikolaj Davydenko och argentinaren Martín Vassallo Argüello i polska Sopot 2007. Båda friades, men den hemliga rapporten som lämnades till spelarorganisationen ATP året därpå innehöll detaljerad information om misstänkt matchfixning som knutits till spelsyndikat i Ryssland och Italien.

Personerna bakom rapporten ansåg att 28 spelare borde utredas närmare för misstänkta kopplingar till syndikaten.

– Där fanns en kärna på ungefär tio spelare som vi trodde var de vanligaste förövarna och roten till problemet, säger Mark Phillips, som var en av utredarna, till BBC och Buzzfeed.

– Bevisen var verkligen starka.

Inga åtgärder

Men varken ATP eller TIU har enligt BBC och Buzzfeed utrett de aktuella spelarna. Flera av personerna har anmälts igen senare år och nya misstänkta har tillkommit utan att åtgärder vidtagits.

Vid en presskonferens i Melbourne tillbakavisar ATP:s chef Chris Kermode anklagelserna om att tennisorganisationen skulle ha dolt matchfixning, uppger AFP och Reuters.

– Vi döljer ingenting. TIU har sedan starten 2008 vunnit 18 fall, där sex har gett livstidsavstängningar. BBC och Buzzfeed rapporterar till händelser som skedde uppemot tio år sedan. Vi utreder, som alltid, all ny information, säger Kermode.