Fakta: Novak Djokovic

Född: 22 maj 1987 i Belgrad.

Bor: Monte Carlo.

Tränare: Boris Becker.

Meriter i grand slam: Tio titlar. Australian Open 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, Wimbledon 2011, 2014, 2015. US Open 2011, 2015.

Det stod 22–22 i inbördes möten mellan de två tennisgiganterna inför semifinalen i Australian Open. Men serben Djokovic satt i förarsätet efter att ha vunnit fem av åtta möten med schweizaren i fjol, bland annat Wimbledonfinalen.

Och Djokovic fullkomligt krossade Federer i de två inledande seten i semifinalen i Melbourne. Federer servade inte bra och vann bara tre game. Seten var avklarade på bara 54 minuter.

– Det var otroliga set, men jag visste att det var nödvändigt mot Roger som spelat bra i turneringen och bara hade tappat ett set inför semifinalen, säger Djokovic i segerintervjun på banan.

– Jag kom ut med hög intensitet, var koncentrerad och spelade i det närmaste perfekt.

Servade bättre

Federer förklarade efter matchen att rytmen och tajmingen inte var så bra inledningsvis. Men i det tredje setet kom Federer tillbaka och vann med 6–3 efter en 45 minuter lång duell.

– Han servade bättre och förtjänade att vinna det tredje setet, säger Djokovic i en intervju med Eurosport.

I det fjärde höll spelarna jämna steg tills Djokovic bröt Federers serve och till slut vann med 6–3.

Trivs i Melbourne

Söndagens final är Djokovics 19:e i grand slam. Djokovic har tio grand slamtitlar, varav fem i Australian Open där han är regerande mästare.

– Jag brukar spela bra här. Och det var här jag vann min första grand slam-titel, och de minnena kommer alltid tillbaka när jag kommer hit, säger Djokovic som förklaring till framgångarna i Melbourne.

I söndagens final möter han antingen Andy Murray eller Milos Raonic som spelar sin semifinal under fredagen.

– Jag är på höjden av min tenniskarriär och ska bara njuta av varje tillfälle på banan, säger Djokovic.