Fakta: Per Tedenrud

Ålder: 30 år.

Bor: I Göteborg. Uppväxt i Karlstad.

Yrke: Kanslist och arrangemangsansvarig på Örgryte IS. Tränare för Emma Green.

Bakgrund: Själv höjdhoppare fram till 19-årsåldern då han började som tränare i IF Göta.

Fakta: Emma Green

Ålder: 30 år.

Bor: I Göteborg.

Yrke: Höjdhoppare.

Främsta meriter: VM-brons 2005, EM-silver 2010, EM-brons 2012. Det personliga rekordet 2,01 är från EM-finalen 2010.

Tedenrud och Green har jobbat tillsammans en månad när TT träffar dem på OS-lägret på kanarieön Fuerteventura.

– Det blir en liten nytändning och det känns som att jag verkligen har behövt det. Det är perfekt tid nu, även om jag ger mig på något nytt sista året inför OS, säger Green.

– Jag kände inte Per innan, men visste vem han var. Det känns bra att börja om med någon som inte varit i Göteborg innan och sett hur vi tränar där.

Det var Green som tidigare i höst valde att bryta med Yannick Tregaro, ex-maken som också varit hennes tränare de senaste tio åren.

Tedenrud berättar att han blev förvånad när han fick erbjudandet om att ta över.

– Jag har kontor i Friidrottens hus i Göteborg. Hon kom in och ställde frågan.

– Jag sade att jag skulle fundera på det i några dagar. Jag ville känna att jag hade något att bidra med.

Tränade med Holm

Tedenrud kallar sig själv "en doldis". Och visst, det är nog få utanför friidrotten som har koll på den 30-årige värmlänningen.

Men han har en gedigen höjdhoppsbakgrund.

Han tävlade själv fram till 19-årsåldern och tränade tillsammans med OS-guldmedaljören Stefan Holm och hans pappa Johnny.

– Det är klart att mycket av grunden i det jag gör kommer därifrån. Sedan utvecklade jag min egen stil under de tio år som jag var tränare i IF Göta, säger Tedenrud om Karlstadklubben där han tränat årets succéhoppare Sofie Skoog.

I somras flyttade Tedenrud till Göteborg efter att ha bott ett år i Birmingham. Där följde han på nära håll en träningsgrupp med bland andra OS-bronsmedaljören Robert Grabarz.

– Där lärde jag mig mycket. Om jag inte hade gjort den resan är det inte säkert att jag hade tackat ja. Då hade jag kanske inte känt att jag hade något att tillföra.

Åldern inget hinder

TT: Så vad kan du tillföra?

– Fokus ska ligga på att hon ska kunna springa en bra ansats. Accelerationen genom kurvan kan bli bättre.

– Så det är två delar – det är tekniken och det är att hon ska få vara skadefri. Då kommer hon att kunna prestera.

Problem med ryggen och baksidan av låret har plågat Emma Green de senaste åren och hållit henne borta från tävlingsbanan sedan Finnkampen 2014. Men de senaste veckorna har hon gjort stora framsteg.

– Nu stegrar vi styrketräningen. Höjdhopp med kort ansats ligger kanske två, tre veckor bort. Det finns fortfarande förhoppningar om att göra någon tävling inomhus. Men fokus ligger mot Rio och sommarsäsongen, säger Tedenrud.

Trots skadebekymren är Tedenrud övertygad om att den snart 31-åriga Green kan nå sitt tredje OS och vara med och slåss om medaljerna i Brasilien.

– Faller bitarna på plats så är hon där. Ser man på tjejerna i världseliten är medelåldern hög. Det är inget hinder i sig.