Fakta: Tränardoldisar som lyckats i SHL

Hans Wallson, Skellefteå, 49 år.

Fick kliva upp från juniorlaget med kort varsel när Anders Forsberg sparkades i februari 2013 och ledde Skellefteå till två raka SM-guld. Lämnade Västerbottensklubben i somras och finns nu i Zürichklubben ZSC Lions.

Sam Hallam, Växjö, 37.

Kom från Bofors i allsvenskan och togs in som påläggskalv i en assisterande roll under Janne Karlsson i Växjö 2013, men fick efter bara några månader ta över ansvaret då Karlsson sparkades. Två år senare hade han fört klubben till SM-guld. Gör nu sin femte säsong i Lakers.

Fakta: Tränarna i SHL

Brynäs: Thomas Berglund, 47 år, tredje säsongen.

Djurgården: Robert Ohlsson, 41, första säsongen.

Frölunda: Roger Rönnberg, 45, fjärde säsongen.

Färjestad: Leif Carlsson, 51, tillbaka efter två år som sportchef, fjärde säsongen som ansvarig tränare.

HV71: Johan Lindbom, 45, andra säsongen.

Karlskrona: Per Hånberg, 49, tredje säsongen.

Leksand: Per-Erik Johnsson, 57, andra säsongen.

Linköping: Dan Tangnes, 37, andra säsongen.

Luleå: Stefan Nilsson, 48, första säsongen.

Malmö: Peter Andersson, 51, första säsongen (tidigare sportchef och assisterande tränare i klubben).

Rögle: Anders Eldebrink, 55, andra säsongen.

Skellefteå (delat): Stefan Klockare, 44, sjunde säsongen/Bert Robertsson, 42, sjätte/Fredrik Öberg, 44, första.

Växjö: Sam Hallam, 37, femte säsongen.

Örebro: Kent Johansson, 60, fjärde säsongen.

Fakta: Robert Ohlsson

Ålder: 41.

Familj: Hustrun Irene, dottern Alicia, 3.

Tränarkarriären: Djurgården J20 (2005–06), Djurgården J18 (06–07), Sverige J18 (assisterande, 07–10), Sverige J20 (assisterande, 10–13), Frölunda (assisterande, 13–16).

Robert Ohlsson har kamperat ihop med Roger Rönnberg de sex senaste säsongerna, vunnit JVM-guld med Juniorkronorna och förra säsongen både CHL-titeln och SM-guld med Frölunda.

Då i en roll som assisterande tränare.

Nu blir han för första gången huvudansvarig på seniornivå, dessutom i sin moderklubb.

Han beskriver det som han fått sitt drömjobb, men drömmålet återstår.

Att leda "sin" klubb till guld.

Gjort guldresan

Djurgården må vara mesta mästarna men det är 15 år sedan senaste SM-guldet och klubben har inte de ekonomiska musklerna som Skellefteå och mästarklubben Frölunda.

– När jag började resan i Göteborg hade man heller inga pengar, det var för tre år sedan, nu står man där som svenska mästare, säger Ohlsson, som skrivit treårskontrakt.

Att han kommer in i ett läge då Djurgården sedan förra säsongen tappat 13 spelare, varav sex av de åtta bästa poängplockarna, rycker han på axlarna åt.

– Jag är van att jobba med nybyggen hela tiden, både i Juniorkronorna där det var nytt lag varje år och i Frölunda där man sprutade i väg spelare mot sina drömmar, NHL och KHL Det har man gjort här i Djurgården också.

– Man måste vara en duktig nybyggare och bygga en bra organisation, en bra grundidé, så man får jobba på att utveckla spelare. Det är det jag vill göra, jag är ingen förvaltare, säger han.

Spelade i pojklaget

Robert Ohlsson spelade i Djurgården upp till junioråldern, hamnade sedan i hockeyallsvenskan (bland annat sex säsonger i Oskarshamn) innan han blev tränare.

Åren med Roger Rönnberg har betytt mycket, och förutom kollegor är de nära vänner.

TT: Så den 2 oktober är sedan länge inringad i kalendern?

– Är det då vi möter Frölunda borta? Jag vet att det är i fjärde omgången. Det blir speciellt, det är så många man känner, spelare och ledare. Roger är en av mina bästa kompisar, vi har aldrig mött varandra tidigare. Det blir roligt att träffa alla och försöka göra liver surt för dem, säger han.

Ett par andra lag har också satsat på tränare med tydlig förankring i klubben. Luleå valde att flytta upp förre storspelaren Stefan "Skuggan" Nilsson från assisterande och Skellefteå plockade in Fredrik Öberg – nio SHL-säsonger som spelare – från J18-laget när en plats blev ledig i tränarstaben efter Hans Wallson.

– Man väljer killar som kan klubbarna. Förr tog man in en människa som skulle vara Messias och göra sin grej, i dag ska det jobbas i team och då är det viktigt att veta vem man får, säger Ohlsson.