På fredag börjar strejken som berör uppemot 200 domare och innebär att det kommer att saknas domare i herrarnas division 2, division 3 och division 4. Strejken drabbar i viss utsträckning även dam-, junior- och pojkhockeyn.

Domare omfattas i nuläget inte av någon skyddslagstiftning, vilket innebär att de står utan arbetsskadeförsäkring och lider brist på lagstadgad trygghet, något som domarföreningen vill se en lösning på. Enligt Regionsdomarföreningen Öst fördes resultatlösa diskussioner med Ishockeyförbundet region öst i förra veckan.

– När vi diskuterade med förbundet i förra veckan fick vi svaret att deras bud var att de skulle tillsätta en utredning som skulle ta fem månader. Men den här frågan lyfte vi redan för två och ett halvt år sedan, säger Freddie Rinderud på domarföreningen till TT.

– Vi har domare som lägger ner mycket tid och engagemang och investerar i egen utbildning för att bli så bra som möjligt. Nu kan vi inte vänta längre och förklarade att vi inte kommer någonstans.

Förbundsmöte

Enligt Rinderud har domarföreningen fått hundratals mejl från domare som stödjer beslutet att gå ut i strejk.

– Vi har stöd från medlemmar och intresse från medierna, men har inte hört någonting från förbundet.

Representanter för Gotlands, Stockholms, Södermanlands och Upplands förbund hade senare under måndagen ett möte efter den uppkomna situationen.

– Vi är lite förvånade över hur man agerar från domarföreningarna. För vi har haft samtal med dem kring ersättningsnivåer, arbetsformer och avtal under de senaste veckorna. Det här är ju samtal som vi uppfattade att de fortfarande pågick när man går ut och säger att man inte ska tillsätta några domare på olika matchuppdrag från den 5 augusti. Vi ser det lite som ett märkligt agerande, säger Thomas af Bjur, ordförande i Södermanlands ishockeyförbund och med i region östs ledningsgrupp, till TT.

5-procentig ökning

Han fortsätter:

– Men hur som haver vill vi ju självklart nå en lösning. Det vi har diskuterat och vill framföra är att vi är överens om ersättningsnivåer. Vi kommer att ge domarna en 5-procentig ökning av arvodena och det har de hörsammat, enligt vår uppfattning.

Nästa vecka ska parterna träffas igen och försöka nå en samsyn för att ta sig vidare.

– Vi kommer att ta initiativ att fortsätta en diskussion, absolut. Vi har alla ambitioner att inte en enda match eller turnering ska ställas in på grund av det här. Det är ju inte till gagn för spelare eller domare eller svensk ishockey som helhet att det blir någon form av strejksituation. Det ska vi göra allt för att undvika.