Fakta: Senaste OS-finalerna

USA:s herrlag har vunnit 14 av 18 OS-guld sedan basketen togs in på OS-programmet 1936. Laget har dessutom ett silver och två brons, vilket innebär att USA bara missat OS-medalj en enda gång hittills. Och det var 1980 då USA bojkottade Moskva-OS.

De senaste OS-finalerna:

London 2012: USA–Spanien 107–100.

Peking 2008: USA–Spanien 118–107.

Aten 2004: Argentina–Italien 84–69. (USA tog brons).

Sydney 2000: USA–Frankrike 85–75.

Det blev seger med nästan sextio poäng (119–62) i öppningsmatchen mot Kina – men USA:s stjärnspäckade basketlag, "Dream Team" ofta kallat, såg trots det förbättringspotential.

– Det kan fortfarande bli bättre – och det är det som gör oss skrämmande, säger superstjärnan Carmelo Anthony.

Den 32-årige New York Knicks-forwarden jagar sitt tredje raka OS-guld för USA och tyckte ändå, trots att spelet tragglade lite, att hans lag skickade ut rätt signaler i storsegern över Kina.

– Vi ville skicka ut ett meddelande till resten av världen om att vi menar allvar, säger han.

"De är överallt"

Och stjärngänget fick beröm från motståndarna – som nästan blev virriga av den så klart lysande amerikanska stjärnglansen:

– Du kan inte ens slå fast vem som är deras allra bästa spelare... de är överallt, säger den kinesiske guarden Zhao Jiwei.

Nu är inte Kina ett av lagen som ska kunna utmana amerikanerna om OS-guldet (laget har som bäst slutat åtta i en OS-turnering i basket), och USA:s NBA-stjärnfyllda lag lär stöta på tuffare patrull senare i turneringen.

I många fall kommer NBA-stjärnornas motstånd från samma liga som de själva. Rekordmånga (34) icke-amerikanska NBA-spelare deltar i OS på "motståndarsidan" i titelutmanande lag som Spanien, Australien och Brasilien.

Bor på lyxkryssare

Men någon jämlikhet ska de andra lagen kanske inte hoppas på. Både "Dream Team" och det amerikanska damlaget bor på ett lyxigt kryssningsfartyg i stället för i OS-byn under tiden i Rio de Janeiro.

Av säkerhetsskäl heter det, men säkert lika mycket för att skydda NBA-stjärnorna från lite av den uppmärksamhet som deras närvaro brukar föra med sig.