Den 24-årige stockholmaren, som gör sin tredje säsong i Skellefteå, kallades in när Brynäs poängkung Anton Rödin skadade nyckelbenet i segermatchen mot Tjeckien (6–2) och tvingades avbryta Karjalaturneringen.

– Jag hade kollat matchen, började förbereda mig för att gå och lägga mig och då ringde "Poppe" (assisterande tränaren Peter Popovic). Det är kul att bli uppringd och få chansen i Tre Kronor. Sedan är det så klart tråkigt att Anton skadade sig, sade han efter Tre Kronors träning i Helsingfors.

Han börjar som extraforward mot Ryssland på lördagen, men kommer att få viss speltid, och tar en ordinarie plats i avslutningen mot Finland.

– Jag ska fortsätta som jag gjort i SHL, utnyttja min snabbhet, vara kreativ och jobba hårt, sade Norman som gjort en strålande höst och är trea i Skellefteås interna poängliga med elva poäng (4+7) på tolv matcher.

Förbundskaptenen Pär Mårts ser numerärt över- och underläge som nyckeln mot Ryssland. Tre Kronor har en nattsvart mästerskapshistorik mot ryssarna, inte en seger sedan 2004, och fick stryk i kvartsfinalen i VM i våras.

Segrarna brukar komma i de här turneringarna. Mårts landslag vann tre av fyra möten i Euro Hockey Tour förra säsongen.