– Även om jag i dag var bäst i familjen var det en helt suverän insats av Anders. Jag är så glad för hans skull, sade Charlotte Kalla när hon direkt efter målgången fick beskedet om sambos framgång.

Charlotte Kalla visste inte, förrän efter sin egen målgång, att Anders Svanebo gjorde ett bra lopp i herrklassen och kom fyra och blev bäste svensk efter tre norrmän i topp.

– Jag var helt uppe i mig själv inför mitt lopp och följde inte alls herrarna. Därför hade jag inte en aning om hur det gick för Anders, berättar en märkbart glad Charlotte Kalla och fortsätter:

– Jag vet att Anders jobbar stenhårt för att lyckas. Därmed blir han viktig förebild för de yngre som ser att det fungerar att vara en late bloomer. Det gäller bara att ta tålamod.

Sen satsning

Det var för ett och ett halvt år sedan som Anders Svanebo bestämde sig för att göra en seriös skidsatsning.

– Charlotte inspirerade mig och har sedan dess lärt mig mycket när det handlar om detaljer för att bli bäst, som exempelvis att gå och lägga sig i tid på kvällarna.

TT: Vad har du lärt henne?

– Det får vi se när jag blir bättre än hon (skratt). Men vi synkroniserar ofta våra träningspass och det är en fördel för oss båda. Även om vi båda nu får åka till världscupen så har vi våra parallella karriärer, säger Anders Svanebo.

Kalla överlägsen

På lördagen utklassade Charlotte konkurrenterna, även om Stina Nilsson (tvåa) och Ida Ingemarsdotter (trea) i början av loppet försökte hänga på i Kallas tempo.

– Jag fick baktider att de öppnat bra, men fokuserade helt på att göra mitt eget lopp. Därför känns det bra att jag kunde öppna offensivt och sedan hålla tempot, säger Kalla, som fått många positiva svar under den här säsongsöppningen. Något som bäddar för härligt självförtroende inför världscuppremiären.

– Kroppen har svarat bra här i Bruksvallarna. Därför ska det bli skoj att åka till Kuusamo och möta norskorna och de övriga i världseliten. Therese Johaug imponerade stort i förra veckan och gör aldrig några dåliga lopp. Nu ska det bli inspirerande att nu möta henne i världscupen.

Stina Nilsson, som öppnade offensivt, kom tvåa, 35 sekunder efter Charlotte Kalla.

– Jag är nöjd med den öppningsfarten. Sedan stack Charlotte i väg, men jag var ändå en stabil tvåa. Det var en skön känsla att kunna göra ett bra race. För mig är det nämligen lika viktigt att åka bra i sprint- som i distansloppen, sade Nilsson efter tävlingen.