Fakta: Så här har Sverige bytt mittbackar

29 minuter in i mötet med Danmark klev Mikael Antonsson av skadad och ersattes av Erik Johansson. Johansson var påtänkt som startspelare mot Ryssland i september, men gick sönder kort före matchen i Moskva och återkom först när Antonsson fick kliva av i lördags.

Här är mittbacksuppställningarna i tävlings- och träningslandskamperna sedan EM-kvalet inleddes:

Österrike (b), 1–1, september 2014: Andreas Granqvist, Mikael Antonsson.

Ryssland (h), 1–1, oktober 2014: Andreas Granqvist, Mikael Antonsson.

Liechtenstein (h), 2–0, oktober 2014: Andreas Granqvist, Mikael Antonsson.

Montenegro (b), 1–1, november 2014: Andreas Granqvist, Mikael Antonsson.

Frankrike (b), 0–1, november: 2014: Andreas Granqvist, Pontus Jansson.

Moldavien (b), 2–0, mars 2015: Andreas Granqvist, Erik Johansson.

Iran (h) 3–1, mars 2015: Andreas Granqvist, Erik Johansson.

Norge (b) 0–0, juni 2015: Alexander Milosevic, Jonas Olsson.

Montenegro (h) 3–1, juni 2015: Erik Johansson, Alexander Milosevic.

Ryssland (b) 0–1, september 2015: Andreas Granqvist, Mikael Antonsson.

Österrike (h) 1–4, september 2015: Andreas Granqvist, Mikael Antonsson.

Liechtenstein (b) 2–0, oktober 2015: Andreas Granqvist, Mikael Antonsson.

Moldavien (h) 2–0, oktober 2015: Andreas Granqvist, Mikael Antonsson.

Danmark (h) 2–1, november 2015: Andreas Granqvist, Mikael Antonsson.

Redan i 29:e minuten i lördagskvällens 2–1-seger knäppte det till i ljumsken på 34-åringen, efter en duell nere vid sidlinjen. Antonsson haltade av planen, gjorde ett nytt, kort försök att spela vidare men mittbacken från FC Köpenhamn tvingades kliva av och ge plats åt Erik Johansson bredvid Andreas Granqvist.

Söndagens tidiga läkarundersökning och tester visade att Antonsson inte kan spela landslagets ödesmatch i EM-playoffet till slutspelet i Frankrike i sommar.

Ratade Olsson

I det läget stod förbundskaptenen Erik Hamrén med bara två mittbackar i truppen. Antalet fördubblades när han ringde in Alexander Milosevic, Besiktas, och Filip Helander, Hellas Verona. West Bromwichs rutinerade Jonas Olsson ratades, trots krisläget.

Hamrén har inte kommenterat uttagningen. Landslaget stängde in sig på söndagen och nöjde sig med kortfattade pressmeddelanden och diverse inlägg på social medier.

Alexander Milosevic plockades in i landslaget mot Norge i Oslo i juni. Det var då Hamrén inte hade tillgång till allsvenska spelare. Milosevic skulle egentligen inte ha varit med i truppen till EM-kvalet mot Montenegro på Friends några dagar senare, men av olika anledningar ändrade sig Hamrén. Det främsta skälet var Milosevics starka insats tillsammans med Jonas Olsson på Ullevål – och den gav honom också en plats i startelvan mot Montenegro, då bredvid Erik Johansson.

Helanders skavanker

Den förre AIK:aren kallades in till mötena mot Ryssland och Österrike, men då var han inte i form efter skador och en trög säsongsstart i Besiktas.

Nu är han i fysiskt trim, men spelar bara sporadiskt i den turkiska storklubben.

Helander var med i truppen mot Liechtenstein och Moldavien i oktober, men föll bort när Hamrén nöjde sig med att ta med tre mittbackar till EM-playoffet.

Men det var en Helander i sällskap med skavanker som checkade in på spelarhotellet på söndagen.

– Jag har haft lite problem med en baksida, men jag har kunnat träna med den så jag hoppas att det inte ska vara några problem, sade han till Expressen.

Milosevic, 23, står på fyra spelade landskamper. 22-årige Helander har ännu inte debuterat i A-landslaget. Om duon Granqvist-Johansson inte drabbas av skador före eller under matchen på tisdag är söndagens truppförstärkningar av akademiskt intresse.

"Trivs med båda"

Granqvist tycker inte att det påverkar speciellt mycket om han spelar med Mikael Antonsson eller Erik Johansson.

– De är ganska lika, tycker jag. "Anton" är väldigt trygg och läser spelet bra, Erik är stark i duellerna och bra med bollen. Jag har spelat med båda och trivs med båda. Så det är ingen större skillnad, sade han till TT efter 2–1-segern på Friends i lördags.

TT : Påverkas ditt spel?

– Nej, det tycker jag inte. Jag måste spela mitt spel. Jag försöker kanske ändra på lite då jag vet att Erik är en annan typ av spelare. Det gör att man måste täcka på ett annat sätt, kliva på ett annat sätt.