Fakta: Armand Duplantis

Född: 10 november 1999.

Bor: I Lafayette i Louisiana, USA.

Klubb: Upsala IF.

Meriter: Guld i ungdoms-VM 2015, innehar världsrekordet i stavhopp för 7-, 8-, 9-, 10-, 11-, 12-åringar.

Aktuell: Satte i februari i år världsrekord för 16-åringar med ett hopp på 5,50 meter. Tävlar för Sverige i junior-VM i friidrott i Polen 19-24 juli.

Den 16-årige stavhopparen vann guld i ungdoms-VM i Colombia förra sommaren och satte med 5,50 meter inomhus tidigare i år världsrekord i sin åldersklass. Och har sedan tidigare rekordet för 7-, 8-, 9-, 10-, 11- och 12-åringar.

Nu är svenskamerikanen, som i fjol tog beslutet att tävla för Sverige, redo för högre höjder.

– Någon gång i sommar borde jag klara 5,60, gärna i junior-VM i Polen i juli. Jag har hoppat 5,50 flera gånger på träning och att tangera "pers" på träning innebär att jag är redo att hoppa betydligt högre, säger han.

Armand, eller Mondo som han kallas av familj och vänner, har hela sitt liv bott och hoppat i den amerikanska södern. Han bor i Lafayette, Louisiana, och kommer från en familj där idrott var en självklar del under uppväxten. Stavhoppsställningen står i trädgården på baksidan.

Mamma Helena, född Hedlund, är ursprungligen från Dalarna och var en duktig mångkampare på 1980-talet. Pappa Greg, som också är Armands tränare, var själv stavhoppare i världsklass med 5,80 meter som personligt rekord. Storebrodern Andreas, 23, hoppade också stav och klarade som bäst 5,42. Andra brodern Antoine, 19, spelar baseboll och är aktuell för draften i den amerikanska proffsligan MLB. Och lillasyster Johanna, 13, har världsrekordet i stavhopp för 6- och 7-åringar.

– Att växa upp med två tävlingsinriktade bröder var nyttigt för mig. De var bra på vad de än gjorde och var alltid snabbare, starkare och hoppade högre och sköt hårdare. Vi tävlade i allt möjligt – amerikansk fotboll, baseboll, löpning, hopp – och när jag förlorade blev jag galen och det sporrade mig att bli bättre.

– Om jag hade vuxit upp med storasystrar hade det nog varit en annan sak, jag tror inte att man blir lika inställd på att tävla då som kille. Jag har alltid jämfört mig med mina bröder som var bättre, även om jag alltid har varit bättre än dem med hänsyn till åldern, säger Armand och skrattar.

Valde blågult

Viljan att bli bäst gjorde att Armand, som har både svenskt och amerikanskt medborgarskap, förra sommaren bestämde sig för att tävla för Sverige. Beslutet tog han i samråd med mamma och pappa, som tror att förutsättningarna för honom att utvecklas till en stavhoppare i världsklass är bättre i Sverige.

– Friidrott är ingen stor sport i USA, så möjligheterna i Sverige är större, säger Armand, som i våras bytte klubb från IK Stål i Avesta till Upsala IF. Jonas (Anshelm) som var med som ledare på ungdoms-VM är från Uppsala och min mamma tävlade för klubben en gång i tiden, så det kändes tryggt.

Bättre stöd från förbundshåll var en av anledningarna att tävla i blågula kläder. En annan att man som svensk friidrottare bättre kan toppa formen inför mästerskap.

– Som amerikan skulle jag vara tvungen att toppa formen till uttagningarna inför de internationella mästerskapen. Som svensk kan jag i stället träna för att göra tillräckligt bra resultat och sedan fokusera på VM eller OS.

I nuläget tävlar Armand Duplantis oftast mot medtävlare från andra high schools (motsvarande gymnasiet). Allt som oftast har konkurrenterna redan rivit ur sig när han börjar hoppa.

– Då är det inte så kul att tävla. Konkurrens gör att jag skärper mig och det är väldigt avgörande, särskilt i stavhopp.

Snabb och teknisk

Duplantis bästa resultat utomhus är 5,48 från en tävling i Albuquerque i början av juni, ett resultat som innebär att han är Sverigetvåa bakom Melker Svärd Jacobsson, som hoppat 5,70. Därmed skulle Duplantis vara högaktuell för Finnkampen, där han i fjol blev bästa svensk med en tredjeplats på 5,17 meter. Men något deltagande i årets grannfejd lär det inte bli. Skolan kommer emellan.

Och på sikt är det andra tävlingar än Finnkampen som Duplantis vill vinna.

– Jag vill ta medaljer i de stora mästerskapen. För att nå dit behöver jag bli bättre på precis allt. Jag är redan nu snabb och teknisk, men behöver bli ännu bättre på det. Och framför allt måste jag bli starkare. Men jag har ett bra stavhopparpsyke. Jag har självförtroende, men är aldrig riktigt nöjd, inte ens när jag har hoppat riktigt bra. Jag tänker alltid på nästa hopp.

– Han har hållit på sedan han var fyra år och har en fantastisk känsla för sporten. Om han lyckas behålla tekniken och även utveckla den när han blir starkare kommer han att kunna hoppa högt. Riktigt, riktigt högt, säger Armands pappa och tränare Greg.