Fakta: E-sport

E-sport är en förkortning för elektronisk sport. Den etablerades i början av seklet och går ut på att spela tävlingsinriktat mot andra på en dator, konsol eller annan enhet.

E-sport kännetecknas också av att spelaren har en ständig möjlighet att utvecklas, vilket brukar kallas att spelen har ett "högt färdighetstak".

E-sport är en publiksport och många av åskådarna spelar inte spelet själva. Nästa år väntas publiksiffrorna öka till 190 miljoner, vilket är i nivå med tittarsiffrorna för de amerikanska ligorna i fotboll och ishockey.

Det största spelet är gratis och heter League of Legends (LoL). Varje dag deltar kring 27 miljoner spelare världen över i detta lagbaserade strategispel.

VM-finalen 2015 i LoL sågs av 11,2 miljoner tittare online och 40 000 åskådare i arenan. Den största prissumman som betalades ut i en turnering 2015 var 145 miljoner kronor. De största e-sportspelen delade ut totalt en halv miljard kronor i prispengar under sammanlagt 4 680 turneringar.

Källa: rapporten Föräldrar och e-sport, Sverok.

Spelhobbyförbundet Sverok tycker att e-sport är idrott och bör välkomnas som ett eget förbund i RF, något som TT tidigare berättat. Samma sak tycker Emil "HeatoN" Christensen som är åttafaldig världsmästare i datorspelet Counter-Strike.

"E-sporten har mycket gemensamt med övriga sporter i Sverige. Det är dags att e-sporten får ett erkännande av Riksidrottsförbundet på samma sätt som övriga sporter", skriver Christensen i en debattartikel i Metro.

Som exempel på gemensamma drag nämner han hur hjärnan stimuleras under utövandet, hur det innehåller planering och strategier och bygger en lagsammanhållning samt att det finns karriärmöjligheter för dem som är extra duktiga.

Christensen skriver att han och bolaget Area Academy – där han arbetar – skickar in en ansökan om att e-sport ska erkännas av RF.

När TT tidigare pratade med RF:s ordförande Björn Eriksson var har inte särskilt hoppfull om att e-sport skulle släppas in eftersom det saknar det fysiska inslaget som krävs för att kunna kvalificera som idrott. Men samtidigt sade han att RF håller på att se över sitt regelsystem.

– Därför är frågan extra intressant just nu, sade Eriksson.