– Den sista linjen tog kraften ur dem lite.

Henrik von Eckermann om hästarnas tuffa resa i slutet av banan.

Fakta: Henrik von Eckermann

Född: 25 mars 1981.

Bor: Hörstel, nära Osnabrück i västra Tyskland.

Klubb: Flyinge.

Meriter i mästerskap, individuellt: EM-femma 2011. Lag: EM-brons 2011, EM-femma 2011, OS-sexa 2012, VM-sexa 2014.

Världsranking: 19:e.

Häst i världscupfinalen: Giljandro van den Bosrand, 10 år, hingst.

Källa: Ridsportförbundet

Tysken Christan Ahlmann vann lördagens del av världscupfinalen efter omhoppning med sju ryttare. Men schweizaren Steve Guerdat, som också vann finalen i Las Vegas ifjol, leder sammanlagt inför avslutningen på annandag påsk.

Henrik von Eckermann hade förutspått att den spanske banbyggaren Santiago Varela skulle presentera en svår bana i andra delen av världscupfinalen i Göteborg. Han fick ganska rätt. Tidigt i startfältet föll bommar både här och där. Det tolfte hindret revs av fem ekipage innan någon klarade.

När det blev von Eckermanns tur, på hingsten Giljandro van den Bosrand, rev han istället hindret efter – banans näst sista. Just dessa två hinder, nummer 12 och 13, var också de som revs ner av flest ekipage.

Inte banans fel

Henrik von Eckermann var inte nöjd med sin prestation direkt efteråt. Känslorna då var "eld och lågor", beskriver han en stund senare.

– Det blir lite surt att man gått så lång väg, och sen att en sån jäkla bom ska trilla...

Men han berömmer Varelas bana.

– Det var inga konstiga grejer som gjorde så att hästarna skulle få en dålig dag. Men det var en lite längre bana, och den sista linjen tog kraften ur dem lite, säger Henrik von Eckermann om de två hindren som många rev.

Von Eckermann och Giljandro klarade det tolfte hindre galant. Men i samma rörelse kom de lite för långt och därmed inte helt idealiskt mot nästa hinder, en oxer med två delar där Giljandro rev den översta bommen i första delen.

Åtta förra gången

Nu är von Eckermanns mål att rida upp från sin 13:e plats och in bland de tio bästa under de två rundor på annandagen som utgör cupfinalens sista del. Hans läge påminner om 2013, då finalen senast avgjordes i Scandinavium. Von Eckermann var en placering sämre efter två dagar den gången, med en 14:e plats, men avancerade och slutade åtta på hästen Gotha.

Steve Guerdat har blivit fyra i båda delarna av finalen hittills, men leder alltså sammanlagt. Inför sista delen räknas placeringar om till nedslag. Guerdat startar med noll fel, von Eckermann med nio.