"Revanscher är de bästa vinsterna, det är bara så."

Hanna Brusberg efter VM-guldet.

Fakta: VM-finaler

Bandy-VM för damer har spelats åtta gånger. Sverige och Ryssland har mötts i samtliga finaler.

2004: Sverige–Ryssland 7–0.

2006: Sverige–Ryssland 3–1.

2007: Sverige–Ryssland 3–2.

2008: Sverige–Ryssland 5–2.

2010: Sverige–Ryssland 3–2.

2012: Sverige–Ryssland 5–3.

2014: Ryssland–Sverige 3–1.

2016: Sverige–Ryssland 1–0.

Fakta: Guldtruppen

Sara Carlström (målvakt), Kareby, Linda Odén (mv), AIK, Sophia Adolfsson, Kareby, Camilla Andersson, Sandviken, Malin Andersson, Sandviken, Sara Bergvall, Kareby, Hanna Brusberg, AIK, Hanna Dahlström, Kareby, Lovisa Elovsson, AIK, Frida Erlandsson, AIK, Linnea Gunnarsson, Kareby, Johanna Gustafsson, Kareby, Camilla Johansson, Kareby, Malin Persson, Söråker, Matilda Svenler, AIK, Anna Widing, AIK.

Det var en efterlängtad finalvinst, speciellt eftersom Sverige förlorade VM-finalen 2014 mot just Ryssland. Hanna Brusberg, som även var med 2014, är nöjd.

– Revanscher är de bästa vinsterna, det är bara så. Det kändes inte bra efter förra VM-finalen, vi tyckte inte alls att vi fick ut det vi ville och den här revanschen har vi väntat på sedan dess, i två år, säger målskytten direkt efter matchen till TT.

"Bra känsla"

Efter att ha vunnit alla sju matcherna i turneringen i amerikanska Minnesota hade laget en bra känsla inför finalen.

– Det har varit lite upp och ner med spelet men det beror lite på motståndet och tempot. Vi har märkt direkt när vi har mött de bättre lagen att vi har kunnat vrida upp flera snäpp och då har vi känt att det finns där, säger Brusberg.

Ryssland spelade hårt och åkte på många utvisningar i första halvlek.

– Men det jämnade ut sig för vi åkte väl på lika många i andra. Vi spelade med tre spelare kort de sista minuterna men lyckades hålla emot.

Yngst stor tillgång

Brusberg säger att resultatet helt klart var en laginsats men vill framhålla lagets yngsta spelare, Malin Persson, som en stor tillgång:

– Hon har gjort fantastiskt bra matcher hela turneringen och har varit avgörande även i finalen. Hon vågar satsa allt och var nog den spelare som ryssarna hade mest problem med och som nog ledde fram till att vi vann matchen till slut.