Fakta: Spelare som gått en kamp mot klockan

VM 2002

Mittbacken och lagkaptenen Patrik Andersson sträcker en muskel på träningen dagen före premiären mot England i Saitama. Andreas Jakobsson kliver in och gör succé. Andersson hoppas bli kvitt skadan och får vara kvar i truppen. Inför gruppspelsavslutningen mot Argentina visar det sig att skadan är allvarligare än befarat och han reser hem till Barcelona. Han spelar inte mer i landslaget.

EM 2004

Tre spelare dras med skador när Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg presenterar sin trupp: Johan Mjällby, Marcus Allbäck och Michael Svensson.

Mjällby och Allbäck lämnar snart klartecken. Med Svenssons knäskada är det värre. Mittbacken rehabtränar i Halmstad medan landslaget laddar i Gimo. I slutet av maj ger han upp EM och Alexander Östlund kallas in.

EM 2008

Rent medicinskt är Tobias Linderoth återställd sin höftskada, men det är fotbollsmässigt och konditionsmässigt mer osäkert hur hans status är inför öppningsmatchen mot Grekland i Salzburg. Efter 56 minuters spel i genrepet mot Ukraina tas han ut i truppen och reserven Kennedy Bakircioglu får stanna hemma.

Linderoth spelar inte en minut i Österrike.

EM 2012

John Guidetti är högaktuell för Hamréns trupp men en nervinfektion sätter stopp. Kort före uttagningen undersöks anfallaren av landslagsläkaren Leif Swärd och beskedet blir negativt. Johan Elmander tas dock ut trots att han precis brutit ett mellanfotsben.

Först med mindre än en vecka till premiären mot Ukraina deltar han i den kollektiva träningen. Elmander gör ett inhopp mot Ukraina och spelar sedan från start mot England.

Under den stekande solen på Örebäcksvallen i Båstad samlade Hamrén för första gången samtliga spelare i EM-truppen till träning.

Det börjar dra ihop sig.

Efter uppvärmningen visade inhyrda vakter och landslagsledare vänligt men bestämt att det var dags för medier och andra nyfikna att lämna arenan.

Går för fullt

Men innan dess gav både Albin Ekdal och Martin Olsson, som dragits med onda ljumskar, ett klart besked att de kan går för fullt och ta fajten om att återvinna sina positioner som startspelare.

Ekdals sårskada i ryggen läker som planerat. Han hämmades inte alls under onsdagens lättare träning.

– Jag kände knappt av ryggen alls, det är bara att tuta och köra, men har man ett stort ärr så drar och stramar det, speciellt när man spelar fotboll. Det är ingen jättebra känsla, men nu har den successivt försvunnit. Jag känner nästan inget alls och tänker inte mycket på skadan längre, säger Ekdal.

Erik Hamrén sade nyligen att Ekdal – på grund av skadan – just nu inte är aktuell för en plats i startelvan i EM-premiären mot Irland den 13 juni.

– Det var rätt väntat (att Hamrén sade så), det var inget som överraskade mig. Vi hade ett snack innan. Samtidigt sade han att allt kan hända under de här tio dagarna som är kvar och tränar jag på bra så vet jag att jag fortfarande har en chans att få spela från start, säger Ekdal.

Tiden får utvisa

– Jag har inte hakat upp mig på Hamréns uttalande, utan jag kör på och tiden får utvisa om det blir en startplats eller inte.

Besviken om du inte spelar på Stade de France?

– Det är klart att det är en besvikelse, men jag skulle snara säga att jag är glad för tillfället att jag är med i truppen. Jag är mer positiv än jag varit innan, sedan om jag startar eller inte... det är tio dagar till och allt kan hända.

Ekdal har inte spelat sedan Hamburg mötte Dortmund den 17 april.

– Alla vet att det inte är en optimal förberedelse, det vet jag själv också. Just därför är jag glad att jag är med i truppen. Som elitfotbollsspelare kommer man igång ganska snabbt och jag har tio dagar på mig. Jag tror att jag kan komma i bra slag till EM.

– Ryggen har blivit bättre, den läker dag och natt. För varje träning får jag ytterligare lite bättre kondition, benen hänger med mer. Allting blir långsamt lite bättre för varje dag, säger han.

Trodde inte på EM-spel

Martin Olsson fruktade att han skulle missa EM när han gick sönder redan i matchöppningen i Norwichs ligaavslutning mot Everton den 15 maj.

– Jag trodde jag skulle vara borta i 4–6 veckor, men röntgen visade att det inte var så illa.

Massage, stretchning, isbad och stegrad löpträning har gällt den senaste tiden.

– Jag tror att jag behöver någon vecka till för att känna mig riktigt bra, för att bli hundraprocentig. Jag har inte ont i ljumsken, har inte känt någon smärta. Konditionen känns bra. Det jag behöver nu är träning och speltid, kanske en halvlek på söndag, säger vänsterbacken.

Då möter landslaget Wales på Friends i EM-genrepet.