Fakta: Systrarna Eldebrink

Namn: Elin Eldebrink

Ålder: 27. Född den 4 januari 1988.

Längd: 174 centimeter.

Position: Pointguard.

Moderklubb: Södertälje.

Karriär: Tarbes (Frankrike), Estudiantes (Spanien), Rivas Ecópolis (Spanien), Charleville-Mézières (Frankrike), Cagliari (Italien), Villeneuve-d'Ascq (Frankrike), Tjevakata (Ryssland), Castors Braine (Belgien).

Namn: Frida Eldebrink

Ålder: 27. Född den 4 januari 1988.

Längd: 175 centimeter.

Position: Shootingguard.

Moderklubb: Södertälje.

Karriär: Tarbes (Frankrike), Brno (Tjeckien), USK Prague (Tjeckien), Bourges (Frankrike), Rivas Ecópolis (Spanien), Besiktas (Turkiet), Dynamo Kursk (Ryssland).

"Vid Waterloo Napoleon fick ge sig", heter det i låten som tog en svensk popgrupp till Europatoppen.

Alldeles invid slagfältet där den franske kejsaren mötte sitt öde för 200 år sedan ligger Braine l'Alleud, samhället där Elin Eldebrink vässat formen inför EM-kvalet.

Elin Eldebrink vacklade genom slutspelet i somras med en ryggskada. I Belgien har landslagskaptenen klättrat tillbaka mot sin fulla potential.

– Jag är där jag vill vara. Jag har hittat tillbaka till rytmen och kommer till mina lägen. Jag är i bra form, säger hon.

En nytändning

Det nya landslaget, med Jurgita Kausaite som förbundskapten och WNBA-duon Amanda Zahui och Farhiya Abdi i laguppställningen, har inneburit en nytändning.

– Efter EM i somras var det väldigt tungt. Man funderade mycket. Men när vi fick reda på att Jurgita skulle ta över var det som att man fick ny energi, ny motivation. Vi har haft jättekul de här dagarna.

Elin Eldebrink har inte hunnit med att besöka minnesmärkena efter slaget vid Waterloo men är redo för bataljen mot Spanien.

– Det kommer att bli en fantastisk match. Det är två riktigt bra lag som möts, säger hon.

Tvillingsystern Fridas basketvardag finns i ryska Kursk, platsen där Adolf Hitler under Andra världskriget inledde en sista offensiv och stoppades av den sovjetiska armén i historiens största pansarslag.

Utrustad med stora doser träningsvilja och mental tuffhet har den svenska fixstjärnan svingat sig uppåt genom karriären. I Dynamo Kursk är hon för första gången på en nivå där hon har begränsat med speltid och inte är spelaren som tar de avgörande skotten.

Tvekar inte

Det är en ny erfarenhet, men inget som har drabbat självförtroendet eller spelstyrkan.

– Det är utvecklande. Jag spelar mot toppspelare från USA, Lettland och Frankrike varje dag. Det har varit annorlunda mentalt, att ställa in sig på att man inte kommer att ta lika många avslut. Men om får jag ett öppet skott är det inte så att jag tvekar, säger Frida Eldebrink.

Dessutom mår kroppen bättre av mer vila.

– Det är påfrestande att spela 40 minuter två gånger i veckan som jag gjorde förra året. Nu spelar jag 20–25 minuter per match i stället och kan köra 100 procent när jag kommer in. Rent fysiskt känner jag mig bättre.

Frida Eldebrink tror på seger i den fullsatta Täljehallen.

– Vi är faktiskt 2–2 mot Spanien (seger i båda matcherna i kvalet till EM 2013). Sen tror jag inte att vi har förlorat någon match på hemmaplan i de senaste två kvalen. Det känns också ganska bra, säger hon.

Det är dags för ett svenskt poplag att visa att det tillhör Europas toppskikt.