Fakta: Fyra andra klassiska majorskollapser

2012: Australiern Adam Scott ledde British Open med fyra slag efter hål 14. Sedan kom raset. Efter bogeys på de fyra sista hålen fick han nöja sig med andraplatsen bakom Ernie Els, Sydafrika.

2011: Nordirländaren Rory McIlroy ledde med fyra slag inför sista ronden. Gjorde trippelbogey på det tionde hålet, följt av en dubbelbogey på det tolfte. Han fick slutligen 80 slag för dagen och slutade på 15:e plats. Charl Schwartzel vann.

1999: Fransmannen Jean Van de Velde ledde med tre slag inför det sista hålet i British Open. Då slog han bollen i ruffen, i bäcken, i bunkern och fick en trippelbogey. Han förlorade sedan särspelet mot skotten Paul Lawrie.

1996: Australiern Greg Norman hade sex slags ledning inför sista ronden, men tappar allt – och slutade tvåa efter engelsmannen Nick Faldo.

USA Today-skribenten anser att Spieths härdsmälta var värre än Greg Normans i Masters 1996 och Jean Van de Veldes i British Open 1999 just för att den var så oväntad.

Halvvägs under avslutningsronden ledde den 22-årige amerikanen med fem slag. Han gjorde sedan en bogey på det tionde hålet, en bogey på det elfte och slog sedan två bollar i vattnet på det tolfte. Det blev till slut en kvadrupelbogey på hålet och Spieths segerdrömmar "repades upp som en billig kopia på den eftertraktade gröna Masters-kavajen", skriver Karen Crouse i New York Times.

Britt tog chansen

I stället för att sätta på sig sin egen gröna kavaj från i fjol, som bevis på ytterligare en seger i golfmajorn, fick Spieth i stället hjälpa britten Danny Willett med kavajen.

En brittisk golfskribent hittade genast kopplingen till Greg Normans kollaps i tävlingen 1996. Då tappade australiern sex slag den sista dagen av Masters och i stället vann Nick Faldo.

"20 år senare är det en annan engelsman som greppar chansen ur en stor spelares plåga – också med en felfri 67:a", skriver The Telegraphs James Corrigan.

Masters åldrar golfare

Michael Bamberger på golf.com skriver att "The Masters åldrar en golfare som Vita Huset åldrar en president":

"De sista nio hålen tar två timmar att spela, men två veckor att spela i huvudet. Och du får leva med repriserna resten av livet."

Bamberger skriver att även om Spieth vinner sju eller 17 fler majors i sitt liv kommer det att sägas att "han skulle ha vunnit ytterligare en".