Olin var först ut i uppvärmningstävlingen inför helgens världscup, men precis när han korsat mållinjen föll Filur, hans högra stånghäst, ihop.

Den 23-årige valacken befriades omedelbart från sin utrustning och Wallman och hans team var snabbt på plats men hästens liv gick inte att rädda.

Klarade besiktningen

– Hästen skakade på huvudet och sedan i hela kroppen och rullade ihop medvetslös. Hästen bars in i ett tält som satts upp och vi konstaterade direkt att den dött. Den kommer att obduceras efter helgen, säger Wallman.

Det är första gången under hästshowens 23 år i Globen och Friends som en häst dör under tävling.

– Det är tyvärr sånt som inträffar. Hästen var veterinärbesiktigad och konstaterades vara fullt frisk och i fin form, säger Axel Wallman.

Filur var en erfaren fyrspannshäst och tillhörde den svenske stjärnan Tomas Erikssons lag i många år. Filur deltog i åtskilliga mästerskap som EM och VM, dessutom i ett flertal världscupfinaler och var bland annat med och tog ett EM-silver med Eriksson.

Drar sig ur

Flera av Erikssons hästar ingår i Olins spann och Eriksson var själv med i vagnen som "groom" under uppvärmningen i Friends.

Olin och Eriksson var djupt nedstämda och efter tragedin med Filur drar de sig ur världscuptävlingarna i Friends.

– De är båda hästkarlar som är oerhört måna om sina djur. De var båda förkrossade, säger Axel Wallman.

När Tomas Eriksson samlat sig något efter händelsen sade han till tidningenridsport.se:

– Han fick i alla fall göra det han älskade in i det sista. Han fick dö lycklig. Under mina 40 år i sporten har jag sett detta fyra gånger, jag kände igen det direkt när han föll ner.