Fakta: Malin Baryard Johnsson

Född: 10 april 1975.

Bor: Jonstorps Gård, Norrköping.

Klubb: Linköpings Fältrittklubb.

Familj: Maken Henrik Johnsson, barnen Alvar och Ed.

Rider i OS: Cue Channa, tioårigt sto som kallas "Gullan". Reds tidigare av finländaren och Sebastian Numminen och har gått EM. Ägs av Stuteri Arch men Baryard Johnsson har en andel i hästen.

Tidigare OS: Atlanta 1996, Sydney 2000, Aten 2004.

Främsta OS-meriter: Silver i lag med Butterfly Flip 2004, 20:e individuellt i Sydney på samma häst.

Övriga meriter: VM-silver i Jerez 2002, EM-silver i Arnhem 2001, femma individuellt i EM i Donaueschingen 2003, tio världscupfinaler, tio GP-segrar.

Fakta: Så avgörs hoppningen

Söndag: Första individuella hoppningen.

Tisdag: Första omgången av laghoppningen, resultatet räknas också individuellt.

Onsdag: Andra omgången av laghoppningen, lagfinal och tredje individuella tävlingen.

Torsdag: Hästbesiktning inför finalen.

Fredag: Final individuellt. Till första omgången är de 35 främsta ryttarna kvalificerade. De 20 främsta rider andra omgången.

Fakta: De svenska ryttarna i OS

Rolf-Göran Bengtsson

Född: 2 juni 1962.

OS: Femte. Debut i Atlanta 1996. Var i final i London 2012 men fick dra sig ur sedan Casall drabbats av ett balltramp. Tog silver individuellt i Hongkong 2008 och i lag i Aten 2004.

Häst: Unita Ask.

Peder Fredricson

Född: 30 januari 1972.

OS: Tredje. Debut i Barcelona 1992 men som fälttävlare.

Häst: All In.

Malin Baryard Johnsson

Född: 10 april 1975.

OS: Fjärde. Debut i Atalanta 1996 som 21-åring. Med i silverlaget 2004. Missade Hongkong och London.

Häst: Cue Channa.

Henrik von Eckermann

Född: 25 maj 1981.

OS: Andra. Med i London för fyra år sedan.

Häst: Yajamila.

Charlotte Mordasini (reserv)

Född: 31 december 1988.

OS: Debut.

Häst: Romane du Theil.

Motgångarna i EM i Aachen för prick ett år sedan visade en gång för alla att trotjänaren Tornesch förtjänade att få gå i en egen hage och ta det lugnt resten av sin stund på jorden.

Allt det där var Baryard Johnsson fullt på det klara över.

Problemet? Hemma i stallet fanns ingen ersättare vass nog att ta henne till Brasilien. Ett missat mästerskap är inte hela världen, det är en del av branschen, men Baryard Johnsson bommade både Hongkong och London.

Ett missat OS till hade varit ett för mycket.

– Vi började leta redan i våras förra året efter en potentiell OS-häst, men det är inte så lätt. Vi fick upp ögonen henne, men det tog lång tid innan ägarinnan bestämde sig för att sälja. Till fick jag komma och prova och gillade henne direkt. Jag provade en gång till, gillade igen och till slut blev det affär, säger hon.

Fick henne i januari

Först i januari klev Cue Channa in i en egen box i stallet utanför Norrköping – med bara ett halvår till förbundskaptenen Sylve Söderstrands trupputtagning.

– Jag visste att det var bråttom och en ganska tuff uppgift både för mig och för henne. Hon skulle in i ett helt nytt system efter att ha varit på ett och samma ställe i ett helt liv. En stor omställning som kunde ha gått åt två olika håll. Nu gick det åt helt rätt håll.

TT: Du kände att det kunde gå?

– Den känslan hade jag, men det är ändå ingen garanti. Det är inte förrän man fått in hästen i systemet som man vet om det kan gå. När jag var i Spanien i tre veckor i vintras hade jag ingen sån känsla, men vi red heller inga stora klasser. Det var mycket lära känna, många timmar på ryggen för att göra det.

Besked i Paris

Beslutet att tacka ja till den femstjärniga inomhustävlingen i Paris står sig i efterhand som direkt avgörande för att Baryard Johnsson och Cue Channa nådde OS.

– Vi hade en dubbelnolla på 1,60-hinder. Då kände jag att det här kan nog bli väldigt bra. Vi backade, red några lägre klasser i ett par veckor och sedan har vi kört på, på högsta nivå.

TT: Är hon färdig för tuffa OS-hoppningar?

– Det är frågan alla ställer sig med en OS-debutanthäst. Samtidigt har vi haft extremt bra rundor i alla nationshoppningar (Rom, S:t Gallen, Rotterdam, Falsterbo). Om jag inte trodde på det skulle jag inte ha varit här. Förberedelserna har varit optimala med bara ett par nedslag på de här rundorna. Och det har varit nedslag vi båda lärt oss av. Några har varit missförstånd.

Hopplaget ses som en möjlig medaljkandidat.

– Ryttarmässigt skulle jag nog kunna tycka att det är drömlaget med den rutin vi besitter samtidigt som vi har väldigt bra hästar.

– Det är absolut bästa möjliga lag vi kunde plocka ihop, säger Malin Baryard Johnsson.