Fakta: Läget i guldstriden

1) IFK Norrköping, 29 matcher, +25, 63 poäng.

Återstående match: Malmö FF (borta).

2) IFK Göteborg, 29 matcher, +30, 62 poäng.

Återstående match: Kalmar FF (hemma)

3) AIK, 29 matcher, +20, 60 poäng.

Återstående match: Örebro (borta).

IFK Norrköping har fortfarande vinnarspåret. Men IFK Göteborgs trepoängare på Friends Arena har gjort att tränaren Jörgen Lennartsson & Co har smugit upp som en minst lika het guldkandidat.

Varför?

"Blåvitts" avslutning ses som en enklare uppgift än vad som väntar för serieledare.

För Göteborg väntar Kalmar FF, ett lag som i och med 3–1-segern mot Gefle tog sig upp på säker mark, medan Norrköping måste resa ner till Skåne och ställs mot Malmö FF i en av seriens allra svåraste bortamatcher.

– De ställs mot ett högmotiverat Malmö. Skulle de åka dit och vinna matchen så har de gjort en väldigt bra säsong. Då kommer vi givetvis att gratulera dem, säger Lennartsson.

– Men vi tänker inte så mycket på det där. Vi lägger inte så mycket energi på det.

"Strulig säsong"

Tränaren valde i stället att fokusera på trepoängare som laget bärgade mot AIK.

Han gillade den mentala styrka som spelarna visade efter att AIK:s 1–0-mål, hur de höll ihop defensiven och, kanske framför allt, hur Gustav Engvall agerade som ensam anfallare.

– Han har haft en strulig säsong. Han missade en stor del av försäsongen och hade lite strul under sommaren, så han har haft en hackig säsong. Det är först nu när han börjat få kontinuitet i träning och matcher som han kunnat blomstrar igen sett till den potential som han har, säger Lennartsson.

– Det han gjorde nu var en bra prestation. Jag kanske tycker att han borde ha gjort ett mål till men det är kul att det har börjat lossna för honom.

Något hattrick blev det inte för 19-åringen.

Men med sina två mål vände han underläge till seger och såg till att IFK Göteborg har ett bra läge för att spela hem ett nytt SM-guld.

Kort efter att Henok Goitom ordnade AIK:s ledningsmål slog Engvall till. Han tog vara på ett taffligt försvarsspel – mittbacken Jos Hooiveld rensade bollen rakt på högerbacken Haukur Hauksson – och rullade in 1–1-bollen bakom Patrick Carlgren.

– Vi var effektiva där framme, säger han.

Han var dock långt ifrån klar.

Han var ute efter fler mål och tre poäng.

Och det skulle han få.

"Knappt fattat det än"

Efter att Emil Salomonsson hade snurrat bort två AIK-spelare lade högerbacken ut bollen till Jakob Ankersen. Mittfältaren hittade i sin tur fram till Engvall. Anfallaren tog emot bollen, höll undan Per Karlsson och placerade sedan snyggt in segermålet i Patrik Carlgrens bortre hörn i den 59:e minuten.

– Jag tar med mig bollen med bröstet och den touchar nog en AIK:are och jag skjuter/chippar i bortre. Jag tror inte riktigt att jag fattade vad som hände och jag har knappt fattat det än.

Målet avgjorde toppmötet med AIK och resulterade i en ännu mer rafflande guldstrid när den allsvenska säsongen summeras på lördag.

IFK Norrköping toppar med 63 poäng, följt av IFK Göteborg på 62 och AIK ligger efter förlusten kvar på 60 poäng.

En poäng bakom IFK Norrköping inför sista omgången på lördag. Chanserna att ta guldet hemma mot Kalmar?

– De är goda, absolut. Malmö borta är ingen lätt match, men Norrköping är ett bra lag och det blir tajt till 90 plus i den matchen, säger han.

– Jag tror det var bra för oss att Kalmar vann sin match och säkrade sitt kontrakt.

För AIK resulterade förlusten i att vägen fram till SM-guldet är längre än tidigare.

– Jag känner tomhet, vi hade verkligen chansen. Vi har haft en bra säsong hemma och det känns extra tungt att förlora med tanke på det, säger Henok Goitom.