Fakta: Lagen som vänt 1–3

Bara fyra gånger har lag lyckas vända underlägen på 1–3 i matcher sedan matchserier i bäst av sju infördes i SM-slutspelet säsongen 1999–2000.

Tre av gångerna har Frölunda varit inblandat:

2006: Frölunda vände 1–3 i matcher till seger med 4–3 i semifinalen mot Linköping.

2009: HV71 tog tre raka från 1–3 och slog ut Timrå i kvartsfinal.

2010: Linköping tog revansch för tappet 2006 och vände 1–3 till 4–3 mot Frölunda i kvartsfinal.

2015: Frölunda vände 1–3-underläge i kvartsfinalserien mot Luleå.

Sedan möten i bäst av sju matcher infördes i det svenska hockeyslutspelet har det hänt bara fyra gånger att ett lag lyckats vända ett underläge med 1–3 i matcher till seger.

Men även utomlands finns flera exempel på "omöjliga" vändningar. Jimmie Ericsson bjuder på ett självupplevt från i fjol, då hans dåvarande klubb SKA St Petersburg var illa ute i semifinalen mot CSKA Moskva.

Till slut blev det ändå en mästartitel för St Petersburg.

– Det är inte så stor fördel för Frölunda som alla andra tror. Jag har det i ganska färskt minne från förra året. Då var det 0–3 mot CSKA, men vi vände till 4–3, säger han.

– Nu är det ju bara 3–1. Så om folk säger att det är omöjligt vet jag ju att det är fullt möjligt.

Till att börja med krävs dock att Skellefteå vinner sin hemmamatch på söndagen – i ett läge där laget är uppe i fem raka hemmaförluster i finalsammanhang, fjolårets final mot Växjö inräknad.

– Framför allt måste våra första tio minuter vara betydligt bättre. Vi är ju kända för att vara hysteriskt starka första tio, framför allt hemma, säger Ericsson.

– Det finns inget bättre läge än att plocka fram det nu.