Skellefteås lagkapten Jimmie Ericsson hade inte spelat SHL-hockey sedan den 10 oktober. Det var då den 35-årige forwarden satte in en huvudtackling mot Linköpings Garrett Roe och domen blev nio matchers avstängning, varav tre omvandlades till böter.

Borta mot Malmö var landslagsforwarden tillbaka på isen igen.

– Grymt kul att vara tillbaka. Första perioden var det kämpigt, då kändes det som att jag inte kunde åka skridskor och puckarna studsade på mig. Men jag kämpade mig in i matchen, säger Ericsson.

Ericsson visade vägen

Det gjorde sannerligen även Skellefteå som lag. Nykomlingen Malmö gick upp till en 3–0-ledning, där det sista hemmamålet kom 1.23 minuter in på slutperioden. Det var sedan Ericsson som visade vägen när han efter 3.22 minuter styrde in 1–3-reduceringen i numerärt överläge – med handsken. Forwarden var dock osäker på om hans mål skulle godkännas.

– Men jag frågade efteråt vad regeln var. Man måste röra på handen avsiktligt och det gjorde jag inte, säger Ericsson.

Därefter tog Skellefteå över fullständigt. Bortalaget vann skotten i den tredje perioden med 14–2 och inom loppet av fyra minuter vände västerbottningarna till en 4–3-seger efter mål genom Patrik Zackrisson, Niclas Burström och Andrew Calof.

– Det är inte ofta att man får uppleva att man vänder 0–3 på bortaplan, säger tränaren Hans Wallson.

För Malmö var naturligtvis förlusten blytung.

– I två perioder och några minuter orkar vi. Tyvärr är det så att bensinen tar slut, säger tränaren Björn Hellqvist.

Lätt att vara back

Redan på lördag får Malmö chans till revansch när returen spelas i Västerbotten. Jimmie Ericsson får sedan ytterligare en match i benen – borta mot Eisbären Berlin i CHL – innan Karjala Cup spelas kommande vecka med Tre Kronor.

– Det är alltid kul att spela matcher. Det är inte så att jag försöker toppa någon form till Karjala, säger Ericsson.

Däremot har han fått med sig nya lärdomar under avstängningen. Under den perioden har Jimmie Ericsson fått agera back på träningarna.

TT: Lärde du dig något av att det?

– Att det inte var speciellt svårt, säger han.