Fakta: Hans Vestberg

Född: 23 juni 1965, Hudiksvall.

Bor: Stockholm.

Familj: Hustru och två barn, 14 och 16 år.

Idrottsbakgrund: Aktiv i handboll i Strands FI, Stockholmspolisen och Hellas. Har även spelat i Brasilien och Chile, blev chilensk cupmästare 1993. Blev ordförande i Svenska handbollförbundet 2007.

Övrigt: Vd i Ericsson sedan 1 januari 2010.

Fakta: Ordförande i SOK

Kronprins Gustaf Adolf 1913—1933.

Prins Gustaf Adolf 1933—1947.

Prins Bertil 1947—1997.

Carl-Gustav Anderberg 1997—2000.

Stefan Lindeberg 2000—2016.

Hans Vestberg 2016–

Valet blev en formalitet. När de andra kandidaterna hoppade av en efter en återstod Hans Vestberg. En driven koncernchef och en erfaren idrottsledare.

Egenskaper som Vestberg kommer att ha nytta av i rollen som SOK-ordförande. Det var ett fyllnadsval på ett år som de 36 olympiska förbunden fick att ta ställning till vid tisdagens årsmöte i Stockholm efter Stefan Lindebergs oväntade besked om avhopp i mars.

– Jag ser som mitt uppdrag att leda en kompetent styrelse och en slimmad organisation, sade Vestberg.

– Det ska bli enormt roligt. Jag har stor tro på att idrotten har en enormt stor påverkan på vårt samhälle.

Frågan är hur han ska få tiden att räcka till?

– Jag har ju varit ordförande i Svenska handbollförbundet i åtta år. Idrotten har format mig och den ideella tid som jag har lagt på idrott har gett mig så otroligt mycket. Jag kan både hantera Ericsson och ha ett ideellt uppdrag. Det gäller att få balans i livet och jag har faktiskt hanterat Svenska handbollförbundet i åtta år och varit väldigt aktiv där. Det har gjort mig till en bättre ledare. Nu får jag chans att ta tillbaka lite.

Vinter-OS stort mål

Vestberg ses som en viktig person i SOK:s långsiktiga strävan att få vinter-OS till Sverige 2026.

– Det är en demokratisk process som ska genomföras där många olika intressenter både ska vara med och besluta. Det är självklart ett stort jobb att se till att alla är enade.

– Men personligen tror jag på stora idrottsevenemang som positiv påverkan på vårt samhälle, för idrottsrörelsen, för folkhälsan, för att drömmar skapas, för att fler unga tjejer och killar idrottar. Det tror jag är otroligt viktigt. De olympiska spelen är det största skyltfönstret i världen för de här fantastiska sporterna.

Förändrad roll

Ordföranderollen i SOK kommer att bli förändrad med bytet från en avgående arbetande ordförande i Stefan Lindeberg till en ideell ledare i Hans Vestberg.

– Det måste man ju förstå. Stefan har ju varit aktiv och haft uppdrag också. Det kommer inte jag vara, jag kommer bara vara styrelseordförande.

Bästa OS-minnet?

– Jag var på OS i London när svensk handboll tog en silvermedalj och jag var mäkta glad. Jag var rätt säker på att damerna skulle gå rätt långt, men det blev ju herrarna. Nu är det ju ett nytt OS så då får vi se hur det går då.