Fakta: Ordföranden i SOK

Kronprins Gustaf Adolf 1913–1933.

Prins Gustaf Adolf 1933–1947.

Prins Bertil 1947–1997.

Carl-Gustav Anderberg 1997–2000.

Stefan Lindeberg 2000–2016.

Målet att få ett vinter-OS i Stockholm 2026 är starkt sammankopplat med valet av ny ordförande i SOK. Hans Vestberg anses ha rätt kvalifikationer och kontaktnät i ett sådant arbete.

För Björn Eriksson var infallsvinkeln annorlunda.

– Jag svarade ja när många medlemmar tyckte det skulle vara bra att stärka en OS-kandidatur genom att göra en personunion (mellan RF och SOK), säger Eriksson till TT.

– Det avgörande tror jag på sikt är att vi ska visa upp en enig idrottsrörelse om vi ska få gehör för OS-ansökan. Halva idrottsrörelsen är med i SOK, halva är utanför. Men många tycker att det har gått lite väl fort. Ett sådant här val måste kännas moget i hela idrottsrörelsen. Dessutom är Vestberg en person som definitivt har kvalifikationer och som säger att han har den tid som krävs.

Sent besked

Först i mars meddelade nuvarande SOK-ordföranden Stefan Lindeberg att han avgår vid årsmötet i april, ett år i förtid.

– Jag tycker inte att Lindebergs agerande var riktigt lämpligt. Jag tycker att det hade varit bättre om han suttit kvar och följt de normala rutinerna och väntat ett år, när hela styrelsen ska väljas. Då hade man haft ett år på sig att diskutera.

Särskilt uppdrag

Lindeberg försvarar sig dock:

– Jag har haft ett särskilt uppdrag vid sidan av ordförandeskapet bestående av fyra projekt, ett av dem har handlat om ett svenskt OS. Jag har levererat mitt särskilda uppdrag. Då är det rätt tid att byta ledning, säger Lindeberg.

Ansökan till OS 2026 ska vara inlämnad vid årsskiftet 2017–2018. Vilken stad som tilldelas vinterspelen 2026 beslutas i juli 2019.