Europeiska olympiska kommittén (EOC) hade sin kongress i helgen, då ordföranden Patrick Hickey slog fast att man har en favoritkandidat att arrangera Europeiska spelen (ES) 2019.

Ett stort problem är att kandidaten är Ryssland. Vilket hör ihop med ett annat stort problem – nämligen att i stort sett alla andra länder är osugna på att hålla i jätteevenemanget. Enligt EOC är det bara Armenien som också har visat intresse för att stå som arrangör.

– Det är bara att konstatera att det inte är någon konkurrens om att arrangera Europeiska spelen. Ryssland har visat intresse. Men det är omöjligt att besluta att de ska bli värd i nuläget, i och med att landet står under antidopningssanktioner, säger Stefan Lindeberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK), till TT.

Kostsamt arrangemang

ES – tänkt som ett slags europeiskt OS – genomfördes för första gången i somras i Baku, Azerbajdzjan. Nästa upplaga av ES tilldelades från början Nederländerna, som sedan drog sig ur på grund av att det saknades ekonomiska garantier för evenemanget. Till skillnad från vid OS får man inga stora bidrag som arrangör. Inte heller finns några sändningsrättigheter som genererar stora intäkter.

– Då blir det bara länder som tycker att det är värt två miljarder som vill arrangera, och det måste brytas, säger Stefan Lindeberg.

Beslut nästa år

Han ser det som en nyckel att tävlingarna i både simning och friidrott får högre status och högre kvalitet – och lockar de allra bästa redan om fyra år. Det skulle i sin tur kunna leda till att ES blir ekonomiskt hållbart.

– Om det inte blir så tror jag inte att Europeiska spelen kommer att hålla långsiktigt.

Beslutet om var ES 2019 ska arrangeras har skjutits upp till nästa år.