Fakta: Aregawi-fallet

Den 29 februari blir det känt att Abeba Aregawi misstänks för dopning. Aregawi testades i Etiopien i januari och provet innehåller spår av hjärtmedicinen meldonium. Meldonium har varit dopningsklassat sedan årsskiftet, men funnits med på Wadas så kallade bevakningslista sedan den 1 januari 2015.

Under vintern och våren åker hundratals idrottare dit för meldoniumdopning. En majoritet är ryssar och det mest kända namnet är den förra världsettan i tennis Maria Sjarapova.

Abeba Aregawi, som har vunnit dubbla VM-guld på 1 500 meter, riskerar fyra års avstängning internationellt och åtta år i Sverige. Sveriges olympiska kommitté drar in sitt ekonomiska stöd och hon kastas ut ur OS-truppen.

9 mars kommer beskedet att även Aregawis B-prov är positivt. I ett uttalande säger Aregawi "Jag har tidigare fått tabletter av en läkare i Etiopien som jag trodde var vitaminer. Det är mitt eget fel att jag tog dessa tabletter utan att kontrollera".

14 juli meddelar den svenska dopningskommissionen att Aregawi frias från misstankarna och att avstängningen hävs. Det är ännu oklart om hon tillåts tävla i OS i augusti.

Fakta: Abeba Aregawi

Född: den 5 juli 1990 i Adigrat, Etiopien.

Gren: 1 500 meter.

Främsta meriter: VM-guld 2013, inomhus-VM-guld 2014, inomhus-EM-guld 2013, EM-silver 2014, femma i OS 2012. Vann Diamond League-serien 2012 och 2013.

Övrigt: Blev svensk medborgare sommaren 2012, men tävlade för Etiopien vid London-OS samma år.

Den 26-åriga 1 500-meterslöparen stängdes av i slutet av februari när det blev känt att hon testat positivt för den förbjudna substansen meldonium. Men sedan den internationella antidopningsbyrån Wada höjt det tillåtna gränsvärdet kom beslut från den svenska dopningskommissionen att Aregawi frias från alla misstankar och därmed är fri att tävla igen.

En av sex personer som sitter i RF:s dopningskommission – som beslutade att fria Aregawi – är Åke Andrén-Sandberg. Han har suttit på posten i 13 år och ses som en av landets största dopningsexperter.

Förklarar det friande beslutet

För Ystads Allehanda berättar han om beslutet att fria friidrottsstjärnan:

– Wada (den internationella antidopningsorganisationen) kommer att höja gränsen för tillåten koncentration på meldonium. Gränsen kommer att ligga på 100 nanogram och den höjs från 1 oktober. När man vet att det kommer en klart lindrande bestämmelse så har man tagit beslutet att fria, säger Åke Andrén-Sandberg till tidningen.

Och förklarar att han lider med Aregawi.

– Även om vi nu har friat Abeba är allmänhetens dom mot henne brutal, säger han.

Kan få juridisk upprättelse

Dopningsexperten öppnar för att Aregawi skulle kunna driva ett skadeståndsmål mot det internationella friidrottsförbundet:

– Juridiskt kan hon få en upprättelse, men frågan är om hon kan få det moraliskt, säger Andrén-Sandberg.

Men han vill inte lägga sig i ifall Abeba Aregawi, 26, borde få tävla för Sverige i OS i Rio.

– Det har jag absolut inga synpunkter på. Det är upp till svenska friidrottsförbundet och SOK att hantera.

"Ingenting är klart"

Och den hanteringen drar ut på tiden. Beslut i frågan väntas komma först på söndag, en dag innan den svenska OS-truppen tas ut.

– Ingenting är klart. Friidrottsförbundets styrelse jobbar vidare med att formulera ett beslut och jag tror inte att det kommer i kväll (lördag). Senast i morgon (söndag) måste vi ha ett beslut, säger friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint till TT.