Fakta: Stjärnor som tackat nej

Jonas Jerebko, Boston. NBA-stjärnan har utgående kontrakt och har precis blivit pappa. Det var skälen han angav för att inte spela EM-kval.

Jeffery Taylor, Real Madrid. Har skrivit nytt kontrakt med Real Madrid. Var med i bruttotruppen till EM, efter samtal med förbundskaptenen Vedran Bosnic. Gick sedan inte att få tag på, uppger landslagsledaren Olle Lundén.

Marcus Eriksson, Barcelona. Vill satsa allt på klubblaget. Med ny tränare hoppas Eriksson få mer speltid i Barcelona.

Fakta: Landslagsprogram

24 augusti: Sverige–Georgien (17.30, Wroclaw).

25 augusti: Sverige–Polen/Belgien (Wroclaw, tid ej klar).

27 augusti: Finland–Sverige, träningslandskamp (19.00, Esbo).

3 september: Bosnien-Hercegovina–Sverige, EM-kval (20.15, Sarajevo)

7 september: Sverige–Ryssland, EM-kval (20.00, Uppsala)

14 september: Sverige–Bosnien-Hercegovina, EM-kval (20.00, Hovet, Stockholm).

17 september: Ryssland–Sverige, EM-kval (12.00, Krasnodar).

Fakta: EM-kvalet

EM 2017 går i Turkiet, Finland, Israel och Rumänien.

Segrarna i de sju kvalgrupperna går till EM-slutspelet, tillsammans med de fyra bästa tvåorna.

Sverige spelar i en trelagsgrupp, tillsammans med Bosnien-Hercegovina och Ryssland. De lag som spelar i fyralagsgrupper får räkna bort resultaten mot fyran i gruppen.

Att stjärnorna nobbar landslaget för att satsa på sina klubblag har varit mer regel än undantag de senaste åren. Inför det senaste EM-kvalet, 2014, saknades tio potentiella landslagsspelare.

I år är det tre som saknas; Jonas Jerebko som sitter på ett utgående kontrakt, Marcus Eriksson som har fått ny coach och Jeffery Taylor som inte går inte att få tag på.

– Men här pratar vi bara om dem som spelar, som jobbar hårt och vill hjälpa landslaget, säger Bosnic.

"Som en familj"

Han säger att han bygger ett landslag med tajt lagspel och återkommer flera gånger till ordet "teambasket" när han ska förklara hur det unga svenska laget ska ha en chans i EM-kvalet mot Bosnien-Hercegovina och Ryssland.

– Vi bygger en basketkultur i landslaget, spelarna ska vara stolta över landslagströjan. De ska älska att komma hit och vara en del av landslaget. Vi har i tre veckors tid byggt landslaget som en familj, vi gör allt tillsammans. Lagandan kan ge oss extra 10-20 procent och med bra attityd och fajting tror jag att vi kan överraska, säger Bosnic.

– Vår nyckelspelare är lagspelet. Sedan ska vi försöka spela bra försvar, försöka vara väldigt aggressiva och försöka att kontrollera matcherna. Gör vi allt maximalt är jag övertygad om att vi kan slå de lagen.

"Är på rätt spår"

Stommen i det nya landslaget började byggas till EM-kvalet för två år sedan, med de flesta spelare födda i början av 1990-talet.

– Det är svårt att säga hur utvecklingen varit då vi bara spelar kvalmatcher. Men om vi jämför med Belgien, som vi spelade kvalmatcher mot för två år sedan – då hade vi inte en chans alls. Nu mötte vi dem i träningsmatcher och dominerade fullständigt i första matchen och spelade jämnt, och förlorade bara med en poäng, i den andra matchen. Bara det är stora framsteg. Vi är på rätt spår och kapaciteten finns, säger Joakim Kjellbom, veteranen i landslaget med sina 37 år.

– När man är från ett litet land är det kollektivet som måste göra det i landslaget. Vi måste komma samman som ett lag, offra oss för laget och få ut max av vår kapacitet. Då tror jag att vi har en bra chans.

Kjellbom säger att det är ett bakslag att de stora stjärnorna inte är med.

– Men vi gör det bästa av situationen. Tar vi oss till EM hoppas vi att de ansluter då, säger han.

Sverige spelar två landskamper i Polen på onsdag och torsdag. Sedan väntar ett bortamöte med Finland på måndag inför EM-kvalet borta mot Bosnien-Hercegovina den 3 september.