1. Stjärnorna
Är alla dopade? Troligtvis inte. Bland de vi fortfarande litar på sticker Charlotte Kalla och Stina Nilsson ut. Den sistnämnda tog tre silver på hemma-VM i Falun 2015. I vår är det VM på nytt och Stina är en blivande storstjärna. Sedan har vi förstås norrmannen Petter Northug. En bad guy som, i konkurrensen med sina fuskande och dopade landsmän, framstår som rena tårt­smulan nuförtiden.

2. Dopningshärvan i Norge
​Norges Astma- och allergiförbund, tidigare känt som Norges längdlandslag, är skakat. Martin Johnsrud – Sundby tog astmamedicin trots att han inte har astma, ”glömde” söka dispens och fastnade i ett dopningstest. ­Therese Johaug kletade en salva på sina solbrända läppar trots att salvan innehöll den anabola steroiden ”clostebol”. När ”Vinterstudion” nu vevar i gång sitt maskineri hoppas jag att de skippar de varma plädarna och myspyset och i ­stället tar ett rejält och obekvämt grepp kring frågorna vi fortfarande inte har fått svar på. SVT har resurserna. Gör ­jobbet. Ge oss svar. Mer granskning, mindre gullande.

►LÄS MER: Leifby: Först lite Vasalopp – sedan lite Counterstrike

3. Ljudet av vintersport
Jag ska ärligt säga att jag ser långt ifrån allt men många gånger räcker det att slå på teven och låta den stå på i bakgrunden. Ljudet av en skida som skär genom snön, startpipet i en slalomtävling, en kobjällra i Val Gardena. Få tv-ljud gör mig så lugn och trygg och varm om fötterna som vintersportens. En kalops på spisen och allt ordnar sig.

4. Jacob Hård
En av få från den gamla stammen som fortfarande är i tjänst. Jag växte upp med Jacob Hård. För mig är hans vinter­sportröst lika klassisk som ”Plex”. Alltid påläst, sällan stollig och han klär alltid skidtävlingarna i en språkdräkt som blir allt mer sällsynt i tider där de flesta vrålar ”MAAAGISKT” överallt och hela tiden. I år gör också Lotta Fahlberg ­debut som längdkommentator. Spännande.

►LÄS MER: Kalla: Hela skidsporten ifrågasätts

5. Reportage
I en tv-värld där rättighetskarusellen snurrar allt snabbare, och betalkanalerna blir allt dyrare, har det klassiska reportaget nästan försvunnit. SVT:s evighetslånga vintersportsändningar är ett plåster på såren. Här finns utrymme att skicka Hasse Svens till Jyväskylä, Bert Sundström till en rysk skiddatja och låta Lotta Fahlberg berätta om en pistmaskinist i Schladming i en kvart. Det blir nästan alltid väldigt bra.

Så lagar du Leifbys kalops

Det här behöver du
• 1 kg högrev
• Ett par morötter
• En gul lök, eventuellt lite purjolök
• Smör och mjöl
• 6–10 lagerblad
• 8–12 kryddpepparkorn
• Några krydd­nejlikor
• Salt & peppar
• Potatis

Så här gör du
1. Daska till köttet ett par gånger.
2. Skär det i lagom stora bitar (2x2 cm).
3. Bryn i en gjutjärnsgryta. Salta och peppra.
4. Släng på en näve mjöl, rör runt, fyll på med vatten så att det täcker köttet.
5.  En skvätt rödtuta (rött vin) är inte fel, funkar bra här också.
6. I med kryddor och lagerblad (snåla inte med bladen).
7. Puttra på en stund, gå och kolla sport på teve, kolla till grytan då och då.
8. Smaka av.
9. Kolla sport igen.
10. Efter en 60–90 minuter börjar det dra ihop sig, fyll på med morötter och lök.
11. Salta och peppra och smaka. Funkar? Servera med kokt potatis och ät.