Fakta: Kandidaterna till ordförandeposten i Fifa

Godkända kandidater:

Prins Ali bin al-Hussein, Jordanien, 39 år. Tidigare vice ordförande i Fifa. Utmanade Sepp Blatter vid det senaste valet till ordförande i Fifa.

Jerome Champagne, Frankrike, 57 år. Tidigare diplomat, anställd i Fifa 1999-2010, biträdande generalsekreterare 2002-2005. Nu engagerad i internationella fotbollsprojekt.

Shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa, Bahrain, 49 år. Ordförande i Asiatiska fotbollsförbundet.

Tokyo Sexwale, Sydafrika, 62 år. Diamantmiljardär och tidigare antiapartheidaktivist som satt fängslad på Robben Island i 13 år samtidigt som Nelson Mandela.

Gianni Infantino, Schweiz, 45 år. Generalsekreterare i Uefa sedan 2009.

Ännu inte godkänd:

Michel Platini, Frankrike, 60 år. Ordförande i Europeiska fotbollsförbundet Uefa, avstängd tre månader under utredning om korruption.

Fakta: Detta har hänt

Både Fifa och den schweiziska åklagarmyndigheten utreder Fifa-ordföranden Sepp Blatter och Uefa-ordföranden Michel Platini. Misstankarna rör den utbetalning på motsvarande 17,2 miljoner kronor som Blatter gjorde till Platini 2011. Utbetalningen rör enligt Blatter och Platini arbete som Platini utfört åt Fifa mellan 1998 och 2001. Varför utbetalningen inte gjordes förrän 2011 har Blatter och Platini förklarat med att Fifa inte hade råd att göra utbetalningen tidigare. Enligt Blatter ska det finnas ett muntligt lagligt avtal mellan honom och Platini.

Fifas etiska kommitté stängde av Blatter och Platini under 90 dagar från och med den 8 oktober. Både Platini och Blatter har överklagat sina avstängningar, men fått avslag.

Den 23 november öppnade etiska kommittén formellt processen mot Blatter och Platini och väntas komma med ett beslut i december. Dagen efter att processen inleddes läckte uppgiften ut att Fifa vill stänga av Platini på livstid. Blatters ombud lämnar ingen kommentar kring Fifas utredning.

Sepp Blatter avgår som Fifa-ordförande den 26 februari. Platini är en av sex kandidater till att ersätta Blatter, men Fifa tänker inte godkänna hans kandidatur förrän efter att avstängningstiden är avtjänad eller det kommit beslut från den etiska kommittén.

Det är Michel Platinis advokat som uppger att Fifas etiska kommitté vill stänga av honom på livstid, efter att uppgiften läckt till en fransk tidning.

– Det är en ren skandal, och genom att offentliggöra det vill man helt klart orsaka skada, säger advokat Thibaud d'Ales.

Platini, som är ordförande i Europeiska fotbollsförbundet Uefa, är avstängd i 90 dagar under utredningen som pågår mot honom och Fifas ordförande Sepp Blatter. På måndagen öppnade den etiska kommittén formellt processen mot Blatter och Platini, och väntas komma med beslut i december. Platini och Blatter är misstänkta för korruption i samband med en utbetalning som gjordes från Blatter till Platini på motsvarande 17,2 miljoner 2011.

SvFF har stöttat Platini

Fransmannen Platini har varit favorit till att efterträda Blatter som Fifa-ordförande vid extravalet i slutet av februari. Svenska fotbollförbundet har tidigare stöttat hans kandidatur.

– I dagsläget är Platini inte en godkänd kandidat, eftersom han är avstängd. Vi i de nordiska länderna har sagt att vi ska avvakta utslaget från etiska kommittén. När utslaget kommer ska vi gemensamt värdera det, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till TT.

– Men det är ingen tvekan om att hans anseende har befläckats, även om han skulle bli rentvådd.

Träffade kandidaterna

De nordiska fotbollsförbunden har gemensamt haft ett möte med kandidaterna till ordförandeposten, berättar Nilsson.

– Vi har träffat fyra av fem kandidater. Den femte ska vi träffa i december. Vi fick möjlighet att höra deras uppfattning, samt ställa frågor. Intrycket från mötet var mycket positivt.

Ambitionen är att de nordiska länderna gemensamt ska stödja samma kandidat.

– Så är det. Men det kan bli så att vi stödjer olika. Beslut tar vi några dagar före kongressen. Man måste komma ihåg att vi bara är sex av 209 länder inom Fifa. Det är viktigt att vi är lyssnar på vilka kandidater som kan få ett bra stöd i övriga fotbollsvärlden, säger Nilsson.