Fakta: Abeba Aregawi

Född: 5 juli 1990 i Adigrat, Etiopien.

Gren: 1 500 meter.

Främsta meriter: VM-guld 2013, inomhus-VM-guld 2014, inomhus-EM-guld 2013, EM-silver 2014, femma i OS 2012. Vann Diamond League-serien 2012 och 2013.

Fakta: Bakgrund Aregawi-fallet

29 februari blir det känt att Abeba Aregawi misstänks för dopning. Aregewi testades i Etiopien i mitten av januari — ett så kallat out of competition-test – och provet innehållöll spår av hjärtmedicinen meldonium. Meldonium har varit dopningsklassat sedan årsskiftet, men funnits på Wadas så kallade bevakningslista sedan den 1 januari 2015.

Under vintern och våren åker hundratals idrottare dit för meldoniumdopning. En majoritet är ryssar och det mest kända namnet är den förra världsettan i tennis Maria Sjarapova.

Abeba Aregawi, som vunnit dubbla VM-guld på 1 500 meter, riskerar fyra års avstängning internationellt och åtta år i Sverige. Sveriges olympiska kommitté (SOK) drar in sitt ekonomiska stöd och hon kastas ut ur OS-truppen.

9 mars kommer beskedet att även Aregawis B-prov är positivt. I ett uttalande säger Aregawi att "jag har tidigare fått tabletter av en läkare i Etiopien som jag trodde var vitaminer. Det är mitt eget fel att jag tog dessa tabletter utan att kontrollera".

14 juli meddelar den svenska dopningskommissionen att Aregawi frias från misstankarna och att avstängningen hävs.

Söndagen den 17 juli meddelar Svenska friidrottsförbundet att Abeba Aregawi inte tas ut i OS-truppen.

Från förbundsstyrelsens sida har man för närvarande inte någon kontakt med löparstjärnan. Förbundskaptenen Karin Torneklint ska i höst ha ett möte med Aregawi.

– Det är just nu en fråga för förbundskaptenen. Det diskuterades mycket, att kräver vi mer av henne än av andra. I ett avseende gör vi det, i andra gör vi det inte, säger Nilsson.

Kravbilden handlar om att Aregawi – likt många andra svenska aktiva – måste genomgå utbildning för ett så kallat "antidopningskörkort". Och även att förbundet ska få veta vem som är hennes tränare, ledare och medicinska rådgivare.

Aregawi togs inte ut till OS i Rio de Janeiro. I början av året stängdes hon tillfälligt av Svenska friidrottsförbundet efter att ha lämnat ett dopningsprov med spår av det numer dopningsklassade ämnet meldonium, men har sedan dess friats.

– I Sverige är det inte några läger för eller emot Aregawi utan jag bedömer, från förbundsstyrelsens sida, att det här sköts bra. Jag tycker att vi fattade ett både välmotiverat och vettigt beslut och det följs upp nu av förbundskaptenen på ett professionellt sätt, säger Björn O Nilsson.

– Hon är fullt välkommen på alla sätt.