Sveriges lagkapten Tobias Karlsson ville spela EM med en regnbågsfärgad lagkaptensbindel. Men när det svenska laget anlände till Polen möttes de av beskedet att EHF bestämt att bindeln ska vara en integrerad del av matchdräkten, och antingen vara enfärgad eller i nationens färger.

En regel som inte har funnits tidigare.

Sverige menar att man tidigare fått klartecken från EHF att använda den regnbågsfärgade bindeln, som även Islands och Norges lagkaptener ville bära, men EHF:s pressansvarige JJ Rowland säger till Expressen att det inte stämmer.

Mött kritik

"Vi i EHF tror starkt på att handbollsplanen är en plats för människor att mötas och idrotta oavhängigt deras ras eller politiska åskådning. Självklart är jämlikhet för alla människor oavsett vilken ras, religion eller sexuell läggning de har med i förbundets statuter. Frånsett våra egna personliga åsikter i den här och andra frågor så är EHF som institution inte i en position att tillåta yttringar som denna under matcher och evenemang inklusive EM", säger EHF:s ordförande Jean Brihault i ett pressmeddelande.

EHF:s beslut har kritiserats av många.

"Är det ett skämt?", twittrade den skadade tyske landslagsspelaren Patrick Groetzki.

Slovenska stjärnan för förbud

Men bland Sveriges premiärmotståndare är det andra tongångar. Sloveniens storstjärna Dean Bombac säger att han tycker att det är bra att bindeln förbjuds.

– Jag tycker inte om det, det är bra som de har gjort . Varför ska han ha den just nu? Han hade den inte för tio år sedan?

– Du kan ta ställning på Facebook eller Twitter, varför måste du göra det här?

Tobias Karlsson säger till Aftonbladet att han kan tänka sig att dela ut de bindlar han har till de svenska supportrarna i stället.