Fakta: OS-kvalet i mountainbike

OS-kvalpoängen för de tre bästa cyklisterna i varje nation räknas samman. De 17 bästa nationerna på damsidan och de 23 bästa på herrsidan får en nationsplats. De åtta bästa nationerna på rankningen får skicka två cyklister till Rio, resten bara en vardera i dam- respektive herrklassen.

Inför den sista rankningsgrundande tävlingen i Tyskland i helgen ligger Sverige på 17:e plats på damsidan och 20:e på herrsidan.

På tisdag presenteras slutställningen av OS-kvalrankningen.

De 17 bästa nationerna får skicka cross country-cyklister till OS och inför söndagens lopp – det sista innan kvalificeringstiden går ut – ligger det svenska damlandslaget på... 17:e plats med 3 327 poäng.

Tätt följt av Tjeckien (3 321) och Nederländerna (3 235).

– Det ser lovande ut. Men inget är avgjort, säger förbundskapten Anders Ljungberg.

– Jag har varit nervös hela våren. Det ska bli skönt efter loppet när man vet hur det går.

Tre cyklister från varje land kan plocka OS-kvalpoäng, men startfältet i tyska Albstadt håller så hög klass att landslagsledningen inte tycker att det är någon idé att skicka dit trean Åsa Erlandsson.

Nu hänger det på Jenny Rissveds och Alexandra Engen.

Om Sverige säkrar en plats är det också mellan dem det står om vem som får åka till Rio de Janeiro i sommar.

Det är fördel den 21-åriga supertalangen Rissveds mot Engen, sexa i OS 2012 och som nu är fullt tillbaka efter att ha varit sjukskriven för utbrändhet.

– Jenny har presterat bäst. Men det finns två tävlingar kvar att prestera på, säger Ljungberg.

På herrsidan ser Sverige ut att klara en kvotplats, men ingen åkare har hittills gjort tillräckligt bra resultat för att få en OS-biljett.