Fakta: Formel E

Formel E är en racingserie för eldrivna bilar som hade premiär 2014. Säsongen 2014–2015 var det tio stall med 20 förare. Totalt deltog 40 bilar, fyra per stall. Stallen använder identiska bilar, med en elmotor från McLaren.

Bilarna accelererar från 0 till 100 kilometer i timmen på tre sekunder, och har en topphastighet på 220 kilometer i timmen.

Tävlingsdagarna är precis som en formel 1-helg – fast mer komprimerade. Först är det fria träningsvarv, därefter kval. På eftermiddagen laddas bilarna. På kvällen är själva racet, med ett depåstopp som kan vara extra sevärt. Då byter nämligen förarna bilar till nya, fulladdade.

Källa: Internationella bilsportförbundet, Fia

Förra året fick motorsportens kronjuvel formel 1 den eldrivna syskonserien formel E. Den gröna racingserien har vunnit erkännande, med flera etablerade förare som deltagare, och med elmotorernas effektivare kraft som lockbete.

Och i veckan meddelade formel E att man till nästa säsong 2016–2017 utökar konceptet med ett mästerskap för förarlösa bilar, redan kallat "Roborace". Dessa tävlingar planeras äga rum före varje formel E-lopp, med tio team med två bilar var.

Men Mercedes F1-stallchef, Toto Wolff, är inte imponerad.

– Det här är inte alls vad jag skulle kalla för sport. Det är en lekstuga för teknik och forskning, sade han vid en pressträff inför söndagens Grand Prix i Abu Dhabi, enligt Reuters.

– Vi är alla här mestadels eftersom vi tycker om att se racingförare tävla mot varandra, gladiatorer i maskiner som är fascinerande att titta på.

Tanken är att olika företag med intresse i utvecklandet av förarlösa bilar ska delta i "Roborace". Men drivlinorna kommer, liksom i formel E, att vara identiska så att det blir upp till programmerarna att överglänsa varandra, skriver Teknikens värld.