Fakta: Avbrutna fotbollsmatcher i år

27 april: IFK Göteborg–Malmö FF bröts sedan ett knallskott kastats in i närheten av en assisterande domare och MFF-avbytaren Tobias Sana. Sana reagerade i chock med att rycka loss hörnflaggan och kasta den mot publiken. MFF tilldömdes segern med 3–0.

15 augusti: I slutminuterna av Jönköpings Södras hemmamatch tog sig en maskerad man in på planen, jagade ikapp Östersundsmålvakten Aly Keita och kastade honom till marken. Domaren bröt matchen och arenan utrymdes sedan en 17-årig huliganen sagt att det fanns två väskor med bomber utplacerade på arenan. Svenska fotbollförbundets riksombud yrkade på att matchen skulle sluta 1–1. Men disciplinnämnden gick emot riksombudet och Östersund tilldelades segern med 3–0. Besvärsnämnden fastställde sedan slutresultatet till 1–1. 17-åringen står åtalad för misshandel och grovt falsklarm.

– Sportsligt sett är det förödande för oss att matcher avgörs på skrivbordet. Och kanske ännu värre att folk får för sig att kunna styra våra matchresultat genom sitt agerande. Därför vill vi ha scenariot att vi ska kunna pausa matchen, vidta gradvisa åtgärder och är det så att det krävs så tömmer vi arenan och spelar klart inför tom arena för att kunna garantera det sportsliga resultatet, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Sef till Expressen.

I förslaget till handlingsplan vid ordningsstörningar på fotbollsarenorna vill Sef att matcherna alltid avbryts om det kastas knallskott, så kallade bangers.

– Hamnar de nära en människa så är det väldigt hög risk för både ögon- och öronskador. Framför allt hörselskador har folk drabbats av, både supportrar, räddningspersonal och funktionärer har drabbats av det under det här året. Så då är det stopp, säger Engquist.

Redan under höstens slutomgångar i allsvenskan och superettan införs nolltoleransen mot bangers. Sef lägger sedan fram sina förslag inför Svenska fotbollförbundets representantskapsmöte den 25 november.

Svenska fotbollssupporterunionen är positivt till förslaget.