Fakta: Hockeyallsvenska finalen

Bäst av fem matcher:

Tisdag 1/3: Tingsryd–AIK.

Torsdag 3/3: AIK–Tingsryd.

Lördag 5/3: AIK–Tingsryd.

Ev måndag 7/3: Tingsryd–AIK.

Ev onsdag 9/3: AIK–Tingsryd.

AIK skulle som seriesegrare egentligen ha börjat hemma, men eftersom Hovet är upptaget av SHL-match startar finalserien i Tingsryd och AIK får i gengäld två raka hemma i match två och tre.

Vinnaren går till direktkval mot SHL-jumbon Karlskrona om en plats i SHL nästa säsong. Förloraren får möta vinnaren i allsvenskans slutspelsserie i bäst av tre matcher, där segraren går till direktkval mot näst sista SHL-lag (i nuläget Modo) om en plats i högsta serien. Båda matchserierna i direktkvalet spelas i bäst av sju matcher.

Inbördes möten under säsongen (Tingsryds siffror först): 15/9: 2–1 (h), 8/11: 3–2 (b), 2/12: 1–2 e str (h), 27/1: 3–4 e str (b).

På tisdagen spelas den första finalmatchen i Nelson Garden Arena i Tingsryd.

En match som är ett första steg mot en – åtminstone för nykomlingen och serietvåan Tingsryd – osannolik SHL-plats.

Vägen dit går via seger i två matchserier av antingen två (vid seger i den första) eller tre (vid förlust i den första).

– Det kan gå hela vägen, men jag kan ärligt säga att i laget har vi inte snackat om SHL en endaste gång. För oss handlar det bara om att vi ska göra allt i vår makt för att spela hockey så länge (denna säsong) vi kan. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger Sundquist.

"Del av idrottsrörelsen"

Det lilla småländska samhället har bara 3 026 invånare i tätorten – en tredjedel under AIK:s publiksnitt. Hemmaarenan är inte SHL-mässig och inte ekonomin i föreningen heller.

Vilket fått vissa att ifrågasätta om Tingsryd ens skulle få kvala.

– Jag har följt med i snacket och det är så märkliga uttalanden i vissa fall. Jag förstår diskussionen, helt klart, men att man inte ens ska få kvala, vad är det för något? Det är väl en del av den svenska idrottsrörelsen att såna här solskenshistorier händer. Så låt inte ett förbund påtvinga vår arena 3 500 sittplatser om vi inte har bruk för det, säger Sundquist.

Jackpott i Norge

Han vände hem till Sverige efter 19 säsonger utomlands som spelare och tränare (15 år i Danmark, fyra i Norge). Från Norge tog han med sig radarparet, kanadensaren Eric Castonguay (poängbäst med 40 poäng) och amerikanen Denny Kearney (näst bäst med 35). I tyska andraligan hittade han hårdskjutande backen Drew Paris (13 mål) och i Örebro målvakten Johannes Jönsson (tvåa i målvaktsligan). Fyra hörnstenar i ett lag med sju egna produkter och totalt elva som passerat via klubbens hockeygymnasium.

Tingsryd har plus på seriesegrande AIK under säsongen (8–4 i poäng), efter två uddamålsegrar. AIK:s två segrar har kommit efter straffar.