Fakta: Märkliga OS-tider

Fotbollslagen är inte ensamma om att tvingas ställa om dygnsrytmen under OS.

I simningen startar försökspassen klockan 13 lokal tid och finalpassen 22 för att passa bästa sändningstid i amerikansk tv. Det är fyra timmar senare jämfört med andra mästerskap och tävlingar.

Finalerna i beachvolleyboll drar igång vid midnatt, och vissa basketmatcher har uppkast klockan 22.30.

Premiären mot Sydafrika sparkade igång redan klockan 13 lokal tid. Nästa match, mot hemmanationen Brasilien, börjar inte förrän klockan 22 på lördag.

Hur ska det svenska fotbollslandslaget få fason på oregelbundenheten? Så här säger förbundskapten Pia Sundhage:

– Vi håller spelarna uppe, bland annat. Och vi försöker lägga allting lite senare. Kvällsmålet kör vi klockan 23 och sedan är de uppe lite till, säger Pia Sundhage om upplägget mellan matcherna.

Ledarna styr sömnen

Spelarna medger att det är en speciell situation, men försöker att inte bekymra sig i onödan. I stället litar de på att ledarstaben styr upp saker och ting inför helgens kvällsmatch, där en seger skulle bana väg till förstaplatsen i gruppen.

– Det är bara att ställa om dygnet lite. Men vi litar på att de runtomkring hjälper oss och säger till när vi ska sova, säger Caroline Seger.

– Men det är annorlunda, och det är inte så många av oss som spelar klockan 13 på dagen heller. Men man kan vända det till något positivt också, att vi spelade tidigt först och nu får några extra timmar på oss.

Kvällsmänniskan Schelin

Vissa spelare ser till och med bara fördelar med den sena matchstarten.

– Jag har inga problem med det, tvärtom så mår jag bättre på kvällen än på morgonen. Så för mig personligen känns det bara bra, och så får man lita på det upplägget som gänget har fått ihop, säger Lotta Schelin.

– Och vi har vetat om det här länge så det finns ett upplägg och det känns som att vi inte behöver fundera så mycket. Allt är klappat och klart och vi vet hur vi ska agera mot det.

Återstår då frågan: Vad gör man hela långa kvällarna för att inte drabbas av fullständig tristess i väntan på att få gå och lägga sig?

– Vi får väl hitta på något på rummen, spela kort eller något. Vi får väl vila lite, och sedan hålla oss vakna lite längre. Men det hoppas jag att ledarna har koll på, säger Sofia Jakobsson.