Ombyggd travbana

Racingbanan i siffror:

• 1 250 meter lång är banan.

• 5 000 kubikmeter grus och  1 500 ton asfalt har använts.

• 4 300 däck utgör den 100 meter långa däckbarriären.

• 50 långtradare har använts till transport.

Världens största

STCC står för Scandinavian Touring Car Championship och är ett av världens största standardbilsmästerskap.

• Helt ”vanliga” bilar. De avancerade racingbilarna har omkring 300 hästkrafter, men är i grunden byggda på karosser från ”standardbilar” som syns i den vanliga -trafiken.

• Två länder. Med finalen på Solvalla inkluderad är årets mästerskap uppdelat på åtta deltävlingar, som körts både i Sverige och Danmark.

• Porsche Cup. Under varje tävlingshelg körs även andra klasser och discipliner.
På Solvalla blir det förutom STCC även finalrace i Porsche Carrera Cup, Camaro Cup och Clio Cup JTCC.

• Poängen. STCC-finalen avgörs i två lopp där seger i respektive lopp ger 25 poäng. Andra plats ger 18 poäng, tredje 12 och därefter 10–8–6–4–2–1 poäng.

Knappt fem dygn har det tagit att förvandla Solvallas travbana till en asfalterad racingbana inför helgens STCC-final. Efter motorfesten på fredag och lördag ska den mobila racingbanan tas bort – och inom tre dygn ser Solvalla ut som vanligt igen.

– Det är jättekul att STCC får komma till huvudstaden. Senast det var banracing i Stockholm var när man körde i Skarpnäck på 1970-talet, säger Patrik Blomquist, marknadschef på STCC.

Med hjälp av olika kringaktiviteter, förutspått uppehållsväder och fler än 15 000 sålda förköpsbiljetter hoppas arrangörerna på en riktig familjefest. Men oavsett om STCC på Solvalla blir en succé eller inte så kommer tävlingen till travbanan minst två år till, dock kan det bli som en vanlig deltävling i stället för final.

En förare som förmodligen är med då är fjolårssegraren Rickard Rydell, som även leder STCC-serien inför helgen.

– Jag ser verkligen fram emot att köra på hemma-plan. Senast jag körde ett ­race i Stockholm var när jag körde gocart 1985, säger Vaxholmsbon Rydell.

Chevroletföraren Rydell ligger nio poäng före stallkamraten Michel Nykjaer och 20 poäng före trean          Johan Kristoffersson, Volkswagen.

– Men mästerskapet är helt öppet. Mycket kommer att avgöras av vem som gör bäst ifrån sig i kvalet, säger Rydell.